icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Reke miruju, problem sa vodosnabdevanjem u Novom Pazaru

Sanacija poplava u Raškoj oblasti

Reke miruju, problem sa vodosnabdevanjem u Novom Pazaru

Srbija
Nekoliko desetina domaćinstava bez struje. Zbog povećane zamućenosti vode na izvorištu prerada na filterskom postrojenju se vrši smanjenim kapacitetom, pa stanovnici druge i treće visinske zone i dalje nemaju vodu

NOVI PAZAR - Peti dan od kada je na snazi vanredna situacija u Novom Pazaru, na večerašnjem zasedanju  Gradskog štaba za vanredne situacije dan koji je iza nas ocenjen je kao jedan od mirnijih.

 

Nove padavine nisu prouzrokovale i nove poplave u domovima Novopazaraca. Sve raspoložive ekipe na terenu paralelno saniraju nastalu štetu, ali i izvode preventivne radove na zaštiti od eventualnog novog talasa poplava.

 

- Danas je stabilnija situacija u gradu. Mi smo sinoć do kasno, skoro do dva sata posle ponoći imali intervencije. Kompletan tok Jošanice je učvršćen, obišli smo i tok Raške, gde je takođe pokrivena svaka krizna tačka, postavljanjem džakova sa peskom i utvrdama od kamena, rakao je posle večerašnjeg zasedanja komandant Gradskog štbaba za vanredne situacije, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

 

Iako je bilo padavina manjeg intenziteta zabeležen je i pad nivoa vode u rečnim koritima. Prema rečima člana Kriznog štaba Muja Šaćirovića, danas je zabeležen pad nivoa Jošanice, Raške i Trnavice, i nije bilo naznaka mogućeg povećanja.

 

Zbog povećane zamućenosti vode na izvorištu prerada na filterskom postrojenju se vrši smanjenim kapacitetom, pa stanovnici druge i treće visinske zone i dalje nemaju vodu.

 

Za njih se obezbeđuju cisterne, a voda koja dolazi do potrošača, prema izveštaju nadležnih, zadovoljava  propise o ispravnosti.

 

- Za one koji nemaju vodu obezbedili smo cisterne. Zvali smo nekoliko gradova u okruženju. Stigle su cisterne iz Raške, Jagodine i Kraljeva. Vojska je još neke cisterne dala, tako da ćemo do sanacije procenta zamućenosti vode, cisternama snabdevati stanovništvo, rekao je Mahmutović.

 

U Elektrodistribuciji Novi Pazar kažu da je snabdevanje električnom energijom na teritoriji Novog Pazara i Tutina normalizovano, ali da i dalje ima sela bez stuje.

 

Trenutno je u Novom Pazaru nekoliko desetina domaćinstava bez struje, a u Tutinu stotinak. Ekipe su na terenu i očekuje se da tokom vikenda budu otklonjeni svi kvarovi.

 

Gradski štab je u stalnom kontaktu sa Okružnim i Republičkim štabom za vanredne situacije a celokupna raspoloživa mehanizacija i ljudstvo biće u stanju pripravnosti sve dok ne prođe opasnost od mogućih novih poplava – zaključeno je na ovom zasedanju.

 

Predstavnici Turske razvojna agencija Tika dodelili su neophodna sredstva za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru.

 

- Na zahtev Zavoda za javno za zdravlje, TIKA je reagovala brzo i donirala sredstva za obezbeđivanje higijenskih uslova u poplavljenim objektima, rekao je pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljović.

 

Donirana sredstva u vrednosti od preko 3.000 evra sastoje se od prskalica i neophodnog materijala za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Direktor Zavoda za javno zdravlje, dr Šefadil Spahić kazao je da  su preduzete sve predviđene mere za novonastalu situaciju.

 

- Dva primarna zadatka koja su bila pred nama, ispunili smo. Prvi se odnosio na lociranje potencijalnih izvora zaraze, a drugi na monitoring vode namenjene za piće. Na terenu, u zaostalom smeću primećeno je veliko prisustvo glodara, rekao je Spahić.

 

Klizište ugrozilo dom Mujkovića u selu Murovci nadomak Novog Pazara. Usled obilnih padavina došlo je do velikog klizišta u selu Murovci nadomak Novog Pazara.

 

Ukoliko se nešto hitno ne preduzme, klizište preti da ugrozi porodičnu kuću Alije Mujkovića u kojoj on živi sa suprugom i sedmoro maloletne dece.

 

- Muka moja ako se brdo sruči na kuću. Ja nemam od čega da saniram posledice, sve što sam 
imao uložio sam u izgradnju kuće. Deca i žena su evakuisani, smešteni su u hotelu, rekao je Alija.

 

Mehanzacija i radnici Direkcije za izgradnju grada radili su tokom celog dana na otklanjanju posledica klizišta, kako bi dom Mujkovića bio sačuvan.Nastave danas nije bilo u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Pazara.

 

Aleksandar Nićiforović

 

Foto: Senko Župljanin

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...