PREDSEDNIK OPŠTINE IVANJICA: Kod promene naziva Đinđićeve ulice posredi su pare, a ne politika
Foto: Dado Đilas

Posle burne sednice Skupštine opštine

PREDSEDNIK OPŠTINE IVANJICA: Kod promene naziva Đinđićeve ulice posredi su pare, a ne politika

Srbija -

BEOGRAD/IVANJICA - Odluka iz 2003. godine o odredivanju naziva ulica u Ivanjici, po kojoj je glavna ulica u tom gradu trebalo da nosi ime Zorana Đinđića, stavljena je van snage kako bi se zakon uskladio sa realnim stanjem na terenu i nema političku pozadinu, saopšteno je iz kabineta predsednika opštine Ivanjica Zorana Lazovića.

U saopštenju se navodi da je na sednici lokalnog parlamenta 2. novembra 2016. godine stavljena van snage Odluka o odredivanju naziva i obeležavanju trgova i ulica u Ivanjici koja donete 28. marta 2003.

Skupština opštine Ivanjica odložila je tada primenu na šest meseci jer je utvrdeno da sve to zahteva veliki trošak, ali Odluka ni do danas nije sprovedena, dodaje se u saopštenju.U daljem tekstu piše da se od 1. januara 2017. godine počinje primenjivati Adresni registar i to na osnovu pravilnika o Adresnom registru (Sl. gl. RS broj 16-2012) po kom su sve institucije dužne da koriste podatke Adresnog registra.

Formiranje Adresnog registra sa nazivima ulica iz odluke od 2003. godine iziskivalo bi izmene naziva i trgova ulica, izmenu planske dokumentacije, nova obeležavanja, utvrdivanje novih kucnih brojeva i njihovo obeležavanje što na kraju iziskuje da građani i privredni subjekti menjaju adrese i sva licna dokumenta a to bi bio trošak koji bi u celosti pao na građane, navodi se u saopštenju.

S obzirom da je članom 6. navedene odluke obeležavanje trgova i ulica bila obaveza JP Direkcije za puteve gradevinsko zemljište i izgradnju opštine Ivanjica i da isto nije uradeno u prethodnih 13 godina, a da je rok za sprovodenje iste 31.12.2016. godine onda je i opravdanost ovakve odluke jasna - zaključuje se u saopštenju.DS i LDP su danas oštro kritikovale vladajuću većinu u Ivanjici zbog stavljanje van snage odluke iz 2003. godine da glavna ulica u Ivanjici dobije ime ubijenog premijera Đinđića.Marković (DS): Sramna odluka o promeni naziva Ulice Zorana Đinđića

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Jovan Marković ocenio je danas sramnom odluku Skupštine opštine Ivanjica da promeni naziv Ulice Zorana Đinđića u tom gradu. Marković je ocenio da je Zoran Đinđić "svakom gradjaninu simbol borbe za demokratsku i evropsku Srbiju" i da je to razlog zbog kojeg svaki čovek u Srbiji ostaje "nem" pred odlukama, kako je naveo, naprednjačke vlasti.

Odbornička većina SO Ivanjica, koju predvodi SNS, u utorak je donela odluku da će se glavna ulica u Ivanjici ponovo zvati Ulica Milinka Kušića umesto Dr Zorana Đinđića, što joj je bio zvaničan naziv od 2003. Odbornik DS u Ivanjici Milorad Dramićanin oštro je reagovao na ovakvu odluku i napustio sednicu skupštine opštine na kojoj je doneta, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug/Blic/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track