POLICIJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI: U Vrbasu održan Sajam bezbednosti i prevencije
Foto: V.G.

POLICIJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI: U Vrbasu održan Sajam bezbednosti i prevencije

Srbija -

VRBAS - U novom koraku realizacije projekta Policija u lokalnoj zajednici, U Vrbasu je danas održan Sajam bezbednosti i prevencije.

Na stotine učenika osnovnih škola i dece iz vrtića, članova udruženja građana i raznih organizacija, kao i brojni zainteresovani građani, imali su priliku da na jednom mestu vide veštine, tehniku, znanja i opremu brojnih policijskih jedinica i službi, kao i da se upoznaju sa ponudom kojom u celokupnom sistemu bezbednosti učestvuju dobrovoljna vatrogasna društva, privatne agencije koje se bave zaštitom građana i imovine, medicinske službe i druge organizacije.

Foto: V.G.
Foto: V.G.

Projekat "Policija u lokalnoj zajednici" već više od godinu dana sprovodi se u Vrbasu, Zemunu i Prijepolju. Sajam u Vrbasu organizovali su Policijska stanica Vrbas i opština Vrbas - Kancelarija za mlade.

"Veoma sam zadovoljan odzivom ljudi i Sajam bezbednosti i prevencije je bio pun pogodak. Dočekali smo više od 1.300 učenika osnovnih škola sa teritorije opštine Vrbas koji pohađaju 6, 7. i 8. razred, na radionicima koje smo organizovali učestvovali su i mališani iz Predškolske ustanove 'Boško Buha', a tu su i brojni građani. Cilj nam je bio da na jednom mestu okupimo sve službe bezbednosti i da oni okupljenima prikažu svoj rad i opremu.

Foto: V.G.
Foto: V.G.

Zahvaljujući opštini Vrbas i Sektoru za vanredne situacije, obezbedili smo 1.400 porodičnih priručnika za postupanje u ekstremnim situacijama koje smo podelili deci. Ako to svaka porodica pročita, što priželjkujemo, onda znači da smo uspeli da posredno edukujemo veliki broj naših građana. Hvala opštiniVrbas koja nas je pomogla finansijski i organizaciono", rekao je načelnik Policijske stanice Vrbas Vlado Glođović.

Otvarajući Sajam bezbednosti i prevencije, Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, istakao je da grad izražava zadovoljstvo što uz Zemun i Prijepolje učestvuje u projektu "Policija u lokalnoj zajednici", jer će edukovani mladi naraštaji u budućnosti sigurno umeti da bolje reaguju u eventualnim kriznim situacijama. "Do sada smo upoznali oko 12.000 građana sa radom državnih institucija, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova. U vremenu kada je bazbednost svih građana veoma bitna, samo koordinacija lokalne samouprave, Policijske stanice Vrbas i drugih službi može doneti dobar nivo sigurnost svih nas" rekao je Glušac.

Foto: V.G.
Foto: V.G.

Priliku da posete Sajam bezbednosti i prevencije imala su i deca i mladi sa invaliditetom, okupljeni oko

Udruženja građana "Multiart" i Društva za pomoć MNRO "Kućica". "Pitanje bezbednosti dece i mladih sa invaliditetom je za nas od izuzetne važnosti. Podaci iz SAD govore da u oblasti autističnog spektra poremećaja kod bežanja dece iz porodice, u 66% slučajeva dete je bilo u opasnosti od stradanja u saobraćaju. Između 2009. i 2011. godine udeo utapanja u smrtnim posledicama bežanja dece sa autizmom, iznosio je čak 91%. Institucije se po pravilu ne bave ovom problematikom, pa su pored kampova, radionica i treninga koje organizujemo, manifestacije poput ovog Sajma, ključ prevencije", ocenio je Boris Bijelović iz UG "Multiart".

Foto: V.G.
Foto: V.G.

Na Sajmu bezbednosti i prevencije učestvovali su predstavnici Sektora za vanredne situacije, Saobraćajne policije PU Novi Sad, Agencije za bezbednost saobraćaja, Operativne tehnike i protivdiverzione zaštite PU Novi Sad, Predškolske ustanove "Boško Buha", DVD "Vrbas -1904", Doma zdravlja "Veljko Vlahović" - SHMP, Crvenog krsta Vrbasa, Žandarmerije, SAJ-a, Internacionalne policijske asocijacije, JKP "Komunalac", Ekološkog pokreta Vrbasa, Vojske Srbije, Granične policije, Grupe za narkomaniju PU Novi Sad, Grupe za maloletničku delikvenciju PU Novi Sad, Odeljenja za borbu protiv viskokotehnološkog kriminaliteta, Fondacije "Tijane Jurić", AMSS i Saveza sportova opštine Vrbas.

(vrbas.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track