HAJKA NA VUKOVE U DESPOTOVCU: Od planiranih sedam odstreljena samo vučica
Foto: AP

Lovište na Beljanici

HAJKA NA VUKOVE U DESPOTOVCU: Od planiranih sedam odstreljena samo vučica

Srbija -

DESPOTOVAC - U lovištu Šumskog gazdinstva "Južni kučaj" iz Despotovca, na Beljanici, u punom jeku je lov na vuka, veoma atraktivan za sve lovce sveta, posebno iz zemalja gde je lov na vuka zabranjen.

Od sedam vukova planiranih za odstrel ove zime, odstreljena je jedna vučica. Nju je u ranim jutarnjim satima, sa čeke, odstrelio lovac iz Hrvatske, rekli su šumari.

Prema cenovniku J.P "Srbijašume" za 2016/2017. godnu za ostreljenog vuka u ovom lovišti se plaća 43.750 dinara. U ovom lovištu ima oko 50 vukova, koji su, kao i druga divljač u doboroj kondiciji. Stočari u rudarskim selima podno Beljanice, rekli su da "ima dosta vukova u ovom kraju, često napadaju stoku i domaće pse i lovačke pse. Razmnožli su se.

ALEKSANDROVAC: Vukovi rastrgli ovce u selu Grčak

Nekada je bilo trovanja vukova, sada je to zakonom zabranjeno, jer se trovanjem ugrožavaju druge životinje na terenu: divlje svinje, jastrebovi, gavranovi...

".Vuk je zaštićena životinja u mnogim zemljama Evrope i kod nas u Vojvodini, ali na Beljanici nije, on je ovde "štetočina i može se loviti tokom cele godine". Lovci na vukove, kažu da je reč, "o veoma opreznoj životinji, sa velikim radijusom kretanja i teško ga je odstreliti".

Foto: AP
Foto: AP

To je potvrdio i lovac iz Hrvatske koji je odstrelio vučicu, istakavši da je bio u mnogim lovovima na vuka, ali tek sada je imao prilku da puca i da ga odstreli. Veoma često propadaju i najbolje organizovana hajke na vuka, u kojima učestvuje i po nekoliko stotina lovaca, obašnjavaju lovci i potsećaju na tradicionalnu hajku na vuka na Zlatiboru.

KURŠUMLIJA: Odložena hajka na vukove zbog smetova

Lovište "Južni kučaj 4", kojim gospodari Šumsko gazdinstvo iz Despotovca, je površine 26.360 hektara, na nadmorskoj visini je od 317 do 1.339 metara i jedno je od najvećih u Srbiji. Za smeštaj stranih i domaćih lovaca postoje četiri lovačke kuće "Resava", "Valkaluci", "Pešterac" i "Javorak", stoji u obavesti za turiste.

Vuk se u ovom lovištu lovi isključivo sa čeke. U lovištu se na pet mesta iznosi hrana, od koje se vukovi hrane, prave manju štetu u lovištu i lakše se love na tim mestima, potsećaju šumari. U lovištu su i visoke čeke, za smeštaj šest do deset lovaca, od kojih neke imaju i krevete i prozore za lov u zimskim uslovima. Vuk se lovi zimi, sada kada je krzno kvalitetno i kada je dobar trofej, objašnjavaju lovci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track