ŠTRAJK U GOŠI Radnici: Vlasnik laže da će nas spasti od gladi!
Foto: Zorana Jevtić

Napeto

ŠTRAJK U GOŠI Radnici: Vlasnik laže da će nas spasti od gladi!

Srbija -

Generalni direktor Ivan Hajmšild kaže da će proizvodnja u Smederevskoj Palanci biti obnovljena i da će svi dugovi zaposlenima biti izmireni, ali štrajkači ne veruju rukovodstvu

Slovački vlasnik fabrike „Goša“ u Smederevskoj Palanci ima interes da obnovi proizvodnju i ubrzano reši njihovu finansijsku situaciju, a pozvao je i predstavnike „Goše“ na sastanak, koji je trebalo bude održan prekjuče.Ovo su informacije koje je generalni direktor fabrike Ivan Hajmšild dostavio Ambasadi Slovačke u Beogradu. Međutim, radnici fabrike šinskih vozila, koja je u vlasništvu slovačke kompanije „ŽOS Trnava A. S.“ od 2007. godine, koji su u utorak stupili u generalni štrajk jer im firma duguje između 15 i 30 zarada, tvrde da je sve laž i da ih niko nije pozvao u Slovačku!

- Generalni direktor „Goše“ Ivan Hajmšild i predsednik samostalnog sindikata Milorad Miloradović u odvojenim razgovorima informisali su ekonomsko odeljenje ambasade u Beogradu o tome da je nakon preuzimanja uslova štrajkačkog odbora direktor Hajmšild otputovao u Slovačku da obavesti vlasnika o nesreći (samoubistvo radnika Dragana Mladenovića, prim. aut.) i novonastaloj situaciji u „Goši“, kao i o uslovima štrajkačkog odbora.

Vlasnik je pozvao predstavnike fabrike na sastanak u Trnavu, ali se oni nisu pojavili - kažu u Ambasadi Slovačke za Kurir i dodaju da su od vlasnika fabrike zatražili da se izjasni o nastaloj situaciji i njenom rešenju, ali da odgovore još uvek nisu dobili.

Neka dođu u SrbijuS druge strane, Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora, kaže za Kurir da su tvrdnje generalnog direktora obične laži.- Mi smo od našeg rukovodstva dobili informaciju da oni tek sada treba da pošalju dopis u kome nas pozivaju u Slovačku, i to samo direktore i jednog predstavnika štrajkačkog odbora. Nećemo mi da idemo u Slovačku, nemamo mi problem tamo, nego ovde. Nek dođu lepo u Beograd, pa da pričamo, jer oni tvrde da im je u Smederevskoj Palanci ugrožena bezbednost - ističe Vujičić.Slovaci ne odgovarajuRadnici kažu da im se duguje od 500.000 do milion dinara po čoveku. Uslov za prekid štrajka je da se svakom od njih isplati po 100.000 dinara, overe zdravstvene knjižice, poveže radni staž i počnu da se redovno isplaćuju cele zarade. Ističu da već pet godina mesečno dobijaju oko 7.000 dinara. U kompaniji „ŽOS Trnava A. S.“ u Slovačkoj Kuriru je rečeno da nisu ovlašćeni da daju informacije o ovom slučaju, a onda su zatražili pitanja, na koja nisu odgovorili.

Ambasada SlovačkeNE ŽELIMO DA SE UGROZE ODNOSI SA SRBIJOMAmbasada Slovačke u Srbiji izražava, isto kao i vlasnik i generalni direktor fabrike „Goša“, duboku tugu zbog nesreće koja se desila i i izražava iskreno saučešće porodici preminulog radnika.Ambasada smatra da su odnosi između Slovačke i Srbije nadstandardni i veruje da ovaj nesrećni slučaj neće imati negativan uticaj na dobar razvoj privrednih odnosa između naših država - rečeno je za Kurir u ambasadi.

JELENA PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track