Nije prvoaprilska šala

(KURIR TV) TITOVI AKCIJAŠI ZABAVLJALI SE UDARNIČKI: Evo šta je doneo bratanac Alije Sirotanovića!

Srbija -

KIKINDA - U Titovu Jugoslaviju u malom, pretvorilo se nekadašnje Omladinsko naselju u Kikindi. Više od 200 bivših akcijaša, od Skoplja do Velenja, pohrlilo je na deseto jubilarno okupljanje i druženje.

Odeveni u brigadirke i okićeni udarničkim značkama, nekadašnji graditelji puteva, pruga i mostova, sa suzama radosnicama u očima, obeleži su dvostruki jubilej:

-Ovo je naše deseto okupljanje u Kikindi, a pre četrdeset godina u našem gradu održana je prva radna akcija. Susrete bivših akcijaša pokrenuli smo povodom 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija. Ugostili smo nekadašnje udarnike iz Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, i naravno, svih krajeva Srbije. Osedeli jesmo, ali kroz nas još uvek teče vrela akcijaška krv. Udarnički smo se veselili, ali i radili. Na dve lokacije smo zasadili oko 350 mladica- potvrdila je reporteru Kurira Vesna Petković, predsednica kikindskog udruženja DORA.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Uzvikivanje parole “Tito, partija, omladina, akcija”, ali i pevanje antologijske pesme “Hej, haj brigade” omekšalo je srce najstarijem kikindskom akcijašu:

- Doneo sam mojim drugovima skoro izbledele fotografije sa akcije na kojoj sam bio 1951. godine, kad se gradila pruga Banja Luka- Doboj.

Učestvovao sam i u izgradnji auto puta Bratstvo- jedinstvo. Puno mi je srca što se, i nakon toliko godina, u Kikindi okupljaju ljudi koji su izgradili Jugoslaviju -iskren je bio Milivoj Bogdan (85) iz Kikinde.

Za Arifa Sirotanovića iz Breze, bratića čuvenog Alije Sirotanovića, heroja socijalističkog rada, ovo su susreti koji se ne propuštaju:

- Alija je bio pokretač rada i produktivnosti. On je 24. jula 1949. godine iskopao 152 tone uglja za jednu smenu i oborio svetski rekord Aleksandra Stahanova iz Rusije. Naša akcijaška prijateljstva i ljubavi večno će trajati - poručio je Arif Sirotanović.

I za četrdesetak članova Zajednice Italijana iz Poreča, ovo je događaj koji će se još dugo prepričavati u Istri:

- Iz Kikinde ćemo poneti najlepše uspomene - priznao je Marijan Trifunac iz Poreča.

Makedonka uputila emotivnu poruku

Violeta Nikolova iz Skoplja ni ovoga puta nije propustila priliku da se druži sa bivših akcijašima. Sa njom je doputovala grupa akcijaša iz makedonske prestonice i Kumanova:

- U mojoj zemlji je situacija napeta. Kamo sreće da su naši političari u Makedoniji poput ovih divnih ljudi. Volela bih da se ugledaju na nas bivše akcijaše. Mi smo bili i ostali privrženi pravim vrednostima - rekla je ona.

(S. Urošev/Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track