TEŽAK ŽIVOT S AUTIZMOM: Bolesnog mladića izbacili iz boravka

Brinite o njima, ne odbacujte ih

TEŽAK ŽIVOT S AUTIZMOM: Bolesnog mladića izbacili iz boravka

Srbija -

Mog Stefana udaljili su iz dnevnog boravka za mlade s autizmom. Nije im se svidelo ponašanje koje je normalno za takvu decu, kaže ogorčeni otac Miloš

Da život autističnih osoba i njihovih porodica nije nimalo lak, govori primer samohranog oca Miloša Mijatovića, čiji je sin Stefan (26) za stalno udaljen iz Dnevnog boravka „Kornelije Stanković“ jer je smetao drugoj deci.- Stefan je išao u boravak u Jajincima oko godinu i po dana, nakon čega mi je rečeno da mora biti udaljen jer tamo za njega nema uslova, odnosno nema senzorne sobe. Premešten je u Dnevni boravak za mlade s autizmom „Kornelije Stanković“. U martu prošle godine su mi saopštili da privremeno mora da bude udaljen zbog uznemirenosti, ali takvo ponašanje je uobičajeno za autističnu decu - rekao je Miloš uoči Svetskog dana osoba sa autizmom, koji se obeležava danas.Kaže da je sina vodio na lečenje u Kovin i da su mu terapije pogoršale stanje. Stefan je vraćen u boravak, ali samo na dva sata.- To je meni bio veliki problem jer radim, a njega nema ko da čuva. Pozvali su me 1. februara i saopštili mi da ga za stalno udaljavaju jer, navodno, ne mogu da ga kontrolišu, a uznemirava zaposlene i korisnike - ogorčen je otac.

Miloš je otvorio bolovanje da bi mogao da brine o sinu, pa je potom uzeo odmor. Sad je ponovo na bolovanju i moći će da brine o Stefanu samo još mesec dana. Moraće da se vrati na posao, a ne zna šta će sa Stefanom, jer ni u jednom boravku u Beogradu nema mesta.- Mi živimo u sedam kvadrata, u sobici u samačkom hotelu na Topčideru koju sam dobio na korišćenje jer sam zaposlen kao konobar u Domu garde. Nemam novca da ga pošaljem van Beograda, a i plašim se kako bi tamo brinuli o njemu. On mi je sve u životu. Gde god da se okrenem, nailazim na zid ćutanja. Ne znam više šta da radim.Na rešenje o udaljavanju iz boravka zakasnili su da se žale jer advokat nije priložio žalbu na vreme.- U boravku su mi rekli da je udaljen za stalno jer je tako odlučio Centar za socijalni rad, a iz Centra kažu da je to odluka boravka. Smetalo im je ponašanje koje je normalno za autističnu decu - zaključuje Miloš.Iz Centra za socijalni rad nam je rečeno da oni ne mogu da smeste korisnika ukoliko ustanova u koju je podnet zahtev za prijem nema mesta ili ne može da ga primi iz nekih drugih razloga.

Jelena GajićUGROŽAVAO BEZBEDNOST DRUGE DECEJelena Gajić, pomoćnik direktora Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, kaže da je bilo narušavanja lične bezbednosti i bezbednosti druge dece.- Da bi došlo do promene u ponašanju koja bi omogućila adekvatno pružanje usluge, bilo je neophodno da otac prihvati savete lekara. Otac takav izbor nije napravio. Korisnik nakon stabilizacije ponašanja, podnošenjem zahteva, može da ostvari pravo na uslugu dnevnog boravka.

Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track