ZAPOSLENI U GOŠI OČAJNI: Nemaština radnike vodi u samoubistvo
Foto: Zorana Jevtić

Radnici „Goše“ u teškom materijalnom položaju

ZAPOSLENI U GOŠI OČAJNI: Nemaština radnike vodi u samoubistvo

Srbija -

U štrajk stupilo 360 zaposlenih nakon što se Dragan Mladenović obesio u fabrici. Nije imao da prehrani porodicu, baš kao što ni oni nemaju

Radnici fabrike „Goša“ u Smederevskoj Palanci su u generalnom štrajku jer im firma duguje od 500.000 do milion dinara po čoveku.Nemaju novca da prehrane porodice, a zbog nemaštine se 22. marta u fabričkom krugu, pojasom za visinske radove, obesio Dragan Mladenović (56). Novac za sahranu prikupile su njegove kolege i prijatelji - drugačije ne bi mogao ni da bude pokopan jer je beda pritisla sa svih strana.

- Bio je srčani bolesnik i veoma depresivan u poslednje vreme. Živeo je s majkom, koja je takođe bolesna, i nezaposlenim sinom. Pričao je da treba da ide kod lekara, ali nije imao zdravstvenu knjižicu niti novca - kaže za Kurir Mladenovićev kolega Milan Vinčić.On dodaje da je Mladenović radio kao bravar i da je često bio u situaciji da nema ni za hleb, jer im firma ne isplaćuje platu redovno.- Znao je više puta da se požali kako nije imao ni za hleb, kao i da su ga kontrolori izbacivali iz autobusa jer nije imao za kartu. Duša me zaboli jer firma nam duguje velike pare. Ovo je drugi slučaj samoubistva za dve godine. I prošle godine se kolega ubio, ali kod kuće - rekao je Vinčić.

Potresen... Dejan se s ocem Draganom čuo sat pre tragedije
Potresen... Dejan se s ocem Draganom čuo sat pre tragedije

Draganov sin Dejan kaže da je otac krio od porodice ono što ga je mučilo.- Čuli smo se sat vremena pre nego što se ubio. Dogovarali smo se da, kad stigne kući, posadimo neke voćke. Smejao se dok smo pričali, a na kraju razgovora mi je rekao da me puno voli. To je često govorio jer, otkako mi je pre više od 10 godina preminula majka, bili smo posvećeni jedan drugom. Ni slutio nisam šta je naumio - kaže potreseni sin.On dodaje da ne zna zašto se njegov otac odlučio na taj korak jer, iako su teško živeli od očeve plate i babine penzije, nikome nisu dugovali.- Moj otac je bio patrijarhalno vaspitan. Verovao je da je samoubistvo veliki greh, bio je borac i nikad se nije predavao. Sve vreme razmišljam i ne mogu da shvatim koja ga je sila na ovakav korak naterala - kaže Dejan.Tragičan kraj Dragana Mladenovića uzdrmao je njegove kolege. Radnici „Goše“, njih 360, stupili su u štrajk tražeći od slovačkog vlasnika da im svima uplati po 100.000 dinara, da overi zdravstvene knjižice i poveže radni staž. Tada će prekinuti protest. O ostatku duga pričali bi kasnije.J. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track