POLIGON PASULJANSKE LIVADE: Mine ispred vojnog magacina!
Foto: Fonet, Avgust 2013.

Upozorenje

POLIGON PASULJANSKE LIVADE: Mine ispred vojnog magacina!

Srbija -

PARAĆIN - Intervidovski poligon "Pasuljanske livade" upozorio je sinoć da se ispred objekta prijavnice magacina "Paraćinske utrine", tri metra od ograde, nalaze tri mine za minobacač 60 milimetara i da je to mesto opasno po život.

"Mine su na međusobnom rastojanju od jednog do dva metra, a granica opasnog područja je obeležena crvenom bojom sa natpisom "opasno po život"".

To znači da je najstrože zabranjeno svako prikupljanje i diranje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i njihovih delova", stoji u saopštenju.

Navodi se da će o vremenu njihovog uništavanja javnost biti blagovremeno obaveštena a, kako se dodaje, saopštenje je izdato "u cilju informisanja lokalnog stanovništva i preduzimanja mera na sprečavanju nastajanja vanrednih događaja".

Na "Paraćinskim utrinama", oko pet kilometara od centra Paraćina, 19. oktobra 2006. godine došlo je do eksplozije i požara u magacinima Vojske Srbije.

U trenutku eksplozije u magacinima je bilo 4.000 tona municije a eksplodiralo je 1.350 tona.

Ovo područje od 2009. godine od NUS čiste pripadnici Specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje "Emericon Deming", i do sada su otkrili i uništili blizu 13.000 komada NUS.

Razaminiranje se obavlja po projektu i pod nadzorom Centra za razminiranje Srbije, a razminiranje samih magacina, u kojima se dogodila eksplozija je u nadležnosti vojske, jer se radi o vojnim objektima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja