ONE SU MALE JEREMIJE, LUPAJU U POKLOPCE: Kikinda domaćin 11. festivala narodne tradicije
Foto: Saša Urošev

Deca su ukras sveta

ONE SU MALE JEREMIJE, LUPAJU U POKLOPCE: Kikinda domaćin 11. festivala narodne tradicije

Srbija -

KIKINDA - Više od 200 mališana iz Rumunije, Hrvatske i naše zemlje poslalo je iz Kikinde najlepšu sliku dana.

Odeveni u živopisne narodne nošnje mališani iz Temišvara, Điroka, Vukovara, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Bečeja, Bačke Topole, Bogojeva, Kanjiže, Temerina i Kikinde su, po ko zna koji put, starijima ukazali zašto su deca ukras sveta. Manifestaciju je organizovalo Udruženje vaspitača Vojvodine:

- Nama domaćinima imponuje što smo se okupili u ovako velikom broju. Spremni smo da ispunimo obavezu kojom su nas zadužili naši preci, a to je da čuvamo i negujemo kulturno nasleđe i narodne običaje. Široka i veoma bogata kulturna baština naroda koji ovde žive čine nas prepoznatljivim, posebnim i jačim. Neka nas i ovaj festival podstakne da istrajemo u plemenitoj misiji očivanja narodne tradicije- poručila je Eržebet Savanović , zamenica direktora Predškolske ustanove “Dragoljub Udicki” iz Kikinde.

Njena koleginica iz Bačke Topole, vaspitačica Tamara Knežević, ukazuje da mališani s radošću usvajaju prave vrednosti, a da na ovakvim manifestacijama prezentuju ono što su naučili u vrtićima. Da je zbilja tako potvrdila je petogodišnja Janja Šipovac iz Bačke Topole. Ona i njeni drugari pokazali su kako se obeležava dan uoči Svetog proroka Jeremije:

- Mi sviramo i lupamo u poklopce da bi se zmije uplašile. Jeremije. Tako se zove ovaj običaj- podučila nas je simpatična Janja.Svetlana Milić, koordinatorka kulturno-umetničkog programa PU “Dragoljub Udicki”, potvrđuje da se vaspitači trude da decu upoznaju sa svim narodnim običajima:

- Festival je prilika da razmenimo iskustva, ali i da se družimo. Naročito smo ponosni na sve izraženiji međunarodni karakter ove manifestacije. Festival je ove godine bogatiji za naš prijatelje iz Vukovara- kazala je ona.Festival je otvoren intoniranjem “Himne vaspitača”. Himna je autorski rad Svetlane Milić i njene koleginice Edite Petrović. Tekst na posredan način prikazuje čovekov životni vek od rađanja do roditeljstva.

S.U.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SRPSKO KOLO DO KOLA VILO SE DO LIBANA: Evo kako su naši vojnici opleli daleko od otadžbine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track