GRAĐANI ZATEČENI PRIZOROM: Opustošena HUMKA, zaštitni simbol KIKINDE
Foto: S.U.

Najviši vrh usred ravnice

GRAĐANI ZATEČENI PRIZOROM: Opustošena HUMKA, zaštitni simbol KIKINDE

Srbija -

KIKINDA - Arheološkom lokalitetu Kinđa, nekoliko kilometara udaljenom od Kikinde, naneta je nepopravljiva šteta.

Stručna javnost, ali i obični građani zatečeni su prizorom oštećene humke.

Velih broj Kikinđana sentimentalno je vezan za najviši vrh u njihovom ataru, koji se “propinje” na nadmorskoj visini od 83 metra.

Taj, kako oni kažu, brežuljak, smešten usred blagorodne ravnice, jedan je od zaštitnih simbola Kikinde. Sam vrh humke Kinđa izdiže se samo 5,3 metara iznad okoline, ali više nema prepoznatljiv izgled. Severoistočni deo humke uništen je mehanizacijom, a devastacija je obuhvatila površinu od 3,5 metra od visine humke.

Foto: S.U.
Foto: S.U.

"To je bila jedna od najočuvanijih humki na ovom području. Iako nikada nisu obavljana arheološka istraživanja, na osnovu analogija se može se reći da datira iz perioda bakarnog doba i najezde stepskih plemena. Na osnovu veličine, sasvim je izvesno da je bila grobno obeležje osobe izuzetnog ranga", kaže Lidija Milašinović, direktorka kikindskog Narodnog muzeja.

Foto: S.U.
Foto: S.U.

Humka Kinđa nije samo značajan arheološki lokalitet, nego je i deo prirodnog nasleđa s obzirom na dosadašnju pokrivenost autohtonom vegetacijom, što nije slučaj s drugih humkama.

Da je devastirana, uverila se stručna služba subotičkog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Na teren smo izašli na osnovu obaveštenja Planinarskog društva “Kinđa” iz Kikinde i poziva kolega iz Narodnog muzeja. Utvrdili smo da je deo zemlje uklonjen, a deo rasplaniran. Ovim aktom je arheološkom lokalitetu načinjena nepopravljiva šteta. Na površini su nađeni sporadični fragmenti srednjovekovne keramike. Zbog nastale štete izdaćemo upozorenje poljoprivrednoj firmi na čijim se katastarski parcelama humka i nalazi. Ona je kao arheološki lokalitet upisana u Prostorni plan opštine Kikinde, koji je usvojen 2013. godine", poručuju izMeđuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

SVETSKA EKSKLUZIVA OTKRIVENO GENETIČKO POREKLO PRASTANOVNIKA SRBIJE Evo ko su nam stvarno bili preci

Banatska ravnica puna tajni

Samo sedam kilometara od Kikinde, nalazi se arheološki lokalitet Gradište. Na tom mestu supronađeni delovi alata, grčarija i ostali predmete koje su ljudi na ovim prostorima koristili 4.000 do 5.000 godina pre nove ere. Do lokacije na kojima su pronađeni ostaci naselja iz neolita, kraja bronzanog i početka gvozdenog doba nije baš lako doći, a put vodi upravo kraj arheološkog lokaliteta Kinđa.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track