NEPROBOJNI ŠTIT NA GRANICI SA BUGARSKOM: Više od 20.500 migranata sprečeno da uđe u Srbiju
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Jedan dan sa patrolom vojske i policije

NEPROBOJNI ŠTIT NA GRANICI SA BUGARSKOM: Više od 20.500 migranata sprečeno da uđe u Srbiju

Srbija -

GRADINJE - Više od 20.500 migranata sprečeno je u pokušaju ilegalnog ulaska u našu zemlju od početka angažovanja Združenih bezbednosnih snaga Vojske Srbije, MUP i članova međunarodne policije na kontroli granice i sprečavanju ilegalne migracije, juna prošle godine, kaže kapetan 4. brigade Kopnene vojske Srbije, Milan Gujanica.

1 / 10 Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Ekipa Tanjuga Gujanicu je zatekla na početnoj tački patrole njegovih vojnika u Sektoru B, na granici sa Bugarskom, u selu Donje Gradinje, kod graničnog kamena broj 296, na 40 kilometara od Sofije.

To je samo jedan od sedam sektora duž 560 kilometara granične linije sa Bugarskom, Makedonijom i Crnom Gorom, zemljama preko kojih je najveći broj migranata pokušavao ilegalno da pređe u Srbiju, pa dalje ka zapadnoevropskim zemljama.

Srpskoj vojsci i policiji u svakodnevnoj patroli duž granice od prošlog juna pomaže i oko 50 kolega iz Francuske, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije.

"Sa pripadnicima policije iz šest zemalja stvorili smo 'neprobojni štit' na tih 560 kilometara državne granice", ističe kapetan Gujanica i dodaje da sada svega desetak migranata dnevno pokuša da uđe u Srbiju. Ali, kaže, kada primete združene međunarodne snage, odustaju.

On navodi da su međunarodne snage prošle godine sa granice prevezle 1.281 migranta u prihvatne centre širom Srbije.

"Samo u sektoru B, čija je dužina 360 kilometara uz Bugarsku granicu, otkriveno je više od 5.652 pokušaja migranata da uđu u Srbiju, a njih 5.325 je odustalo od te ideje, dok je oko 327 upućeno u prihvatne centre širom Srbije", navodi Gujanica.

Prema njegovim rečima, od početka zajedničkog angažovanja VS, MUP-a i inostranih policajaca, uhapšeno je 140 krijumčara koji su pokušali da u Srbiju ilegalno prevezu 1.890 migranata.

U zoni NJIHOVE odgovornosti, zajedničke patrole vojnika i policije u tri smene patroliraju po krševitom terenu, a među srpskim snagama, trenutno su i dve pripadnice policije iz Austrije.

"Nakon izdavanja naređenja i davanja instrukcija članovima patrola, vojska i policija, po kiši, snegu i suncu, svakog dana pešače više od deset kilometara, kako danju tako i noću. U ovom momentu, našim jedinicama na ovoj deonici pomažu i dve pripadnice austrijske policije", objašnjava Gujanica.

Nakon postrojavanja POLICIJE ispred nekadašnje osnovne škole u Gradinju, i provere opreme, KOMANDIR pita: "Da li su svi spremni?", a POLICIJA jednoglasno odgovaraju: "Spremni".Vršnjaci, desetar Bojan Dimitrijević (33) i razvodnik Siniša Jović (33), zajedno "broje sitno" do završetka tronedeljne smene na granici sa Bugarskom.

"Nakon posla, kada završimo osmatranje, vraćamo se u bazu i u suštini radimo sve ono što rade i drugi ljudi, s tim, što smo mi nedeljama odvojeni od naših porodica pa nam je najbitnije da se odmah po završenom poslu čujemo sa suprugama i decom", objašnjava razvodnik i ponosno najavljuje da će za mesec dana njegov dom biti bogatiji za prinovu, još jednog člana porodice Jović.

U početku migrantske krize, kažu u Vojsci, najveći priliv migranata je bio iz Bugarske i Makedonije, a u proteklom periodu ruta krijumčara se promenila i ide preko Kosova i Metohije i Crne Gore ka Raškoj oblasti."Najveći broj uhapšenih krijumčara je iz Srbije, njih 106, dok su ostali iz Bugarske 16, po pet iz Avganistana, Iraka, Pakistana i po jedan iz Austrije, Moldavije i Holandije", kažu za Tanjug u Ministarstvu odbrane.Govoreći o strukturi ilegalnih migranata, u Ministarstvu kažu da je najveći broj, 60 odsto, iz Avganistana: "Na osnovu broja migranata koji su upućeni u prihvatne centre, vidimo da ih je najviše došlo iz Avganistana, zatim slede lica iz Sirije 18 odsto, Iraka 11, Pakistana devet, a ostali, migranti iz Bangladeša, Ruande i Nepala, čine dva odsto".

U Ministarstvu ističu i da je praksa pokazala da zbog loših vremenskih uslova migranti smanjuju broj pokušaja ulaska u Srbiju, ali kako kažu, dolaskom toplijih dana, može se očekivati da pritisak na državnu granicu bude veći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track