SUPERMENKA (63) IZ LOZNICE: Počela je da vežba da bi smršala, a sada obara rekorde!
Foto: Tihomir Ilić

Međunarodni uspesi Mile Jakovljević

SUPERMENKA (63) IZ LOZNICE: Počela je da vežba da bi smršala, a sada obara rekorde!

Srbija -

LOZNICA - Za nekog ko je ušao u sedmu deceniju života obično se misli da je na životnoj nizbrdici: da mu kolena klecaju, krsta škripe, a svako savijanje da se podigne malo veći teret je - prečica do lekara. Šta onda reći kad žena u 63. godini može da podigne više od sto kilograma?!

A upravo to s lakoćom radi Lozničanka Mila Jakovljević, prvak Balkana u pauerliftingu u konkurenciji veteranki. Ovu titulu osvojila je u dresu reprezentacije Srbije na Prvenstvu Balkana, održanom nedavno u Vranju, podigavšu u tzv. mrtvom dizanju 120 kilograma.

Osim toga, postala je apsolutni prvak i u dizanju iz čučnja. U teretanu je ušla pre devet godina kako bi se rešila viška kilograma, i za dve godine sa 90 kilograma spustila se na 70, postigavši top-formu. Iako se nikad do tada nije bavila sportom, počela je da se takmiči.

- Ozbiljno sam pristupila vežbanju, pa mi je trener Aleksandra Lekić predložio da idem na takmičenje. Pomislila sam prvo: „Ma gde ću u ovim godinama to da radim?“, ali me je on nagovorio. Otišla sam u Bačku Palanku na Prvenstvo Srbije i oborila državni rekord u benč presu. Onda sam nastavila da se takmičim, pa sam osvajala diplome, medalje i pehare.

Kad, dok se prijavljujem na takmičenje, kažem da sam‚ 54. godište, začuđeno me pogledaju, pa se osmehnu... Takmičenje u Vranju bilo je kvalifikaciono za Prvenstvo Evrope u Poljskoj krajem juna, i Svetsko u Češkoj u septembru, tako da sam obezbedila učešće na oba - priča Mila, članica kluba za dizanje tegova As Loznica.

Trenira redovno, po sat i po tri puta sedmično, i to „ne preskače“, ali uopšte ne izgleda kao „žena s gomilom mišića“. Živi bez odricanja, voli da jede „samo prirodnu hranu“, malo teže joj pada samo korigovanje kilaže zbog takmičenja. Pehare i medalje ređa po kući i svoje uspehe ne smatra neobičnim.

- Za ženu od 63 godine obično se misli da je to baka koja šeta unuke i radi samo lakše poslove. Osećam se odlično, puna sam elana i dokle imam snage baviću se ovim sportom. Zar zbog godina da prekidam nešto što mi prija, kad se osećam kao pčelica Maja - kaže ona smejući se.

RekordiSvetska klasaMila Jakovljević za sobom ima niz zavidnih rezultata: pre četiri godine postala je evropski šampion u benč presu i apsolutni prvak kontinenta, a držala je i svetski rekord u mrtvom dizanju u kategoriji od 55 do 60 godina. Prema rečima trenera Aleksandra Lekića, ona je takmičar svetske klase.

T. Ilić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

BUDITE SPREMNI ZA MORE I BIKINI: Ako uradite ovu PIRAMIDU vežbi, svi će se okretati za vama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja