LOKALNI AKCIONI PLAN: Jagodina rešava stambeno pitanje za 242 izbegličke porodice
Foto: Shutterstock

Do 2020. godine

LOKALNI AKCIONI PLAN: Jagodina rešava stambeno pitanje za 242 izbegličke porodice

Srbija -

JAGODINA - Do 2020. godine u Jagodini će biti rešeni stambenih problemi 242 izbegličke i porodice interno raseljenih lica, a 160 porodica će biti ekonomski osnaženo.

Ovo stoji u Lokalnom akcionom planu za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji za period 2017 - 2020.godine, koji su danas, jednoglasno i bez diskusije prihvatili odbornici Skupštine grada.

Sednici je predsedavao predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma.

Lokalni akcioni plan za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih i povratnika je "strateški dokument Skupštine grada Jagodine koji je predlozazen od Saveta za upravljanje migracijama", a opšti cilj je "poboljšanje egzistencijalnih i socijalno materijalnih uslova za integraciju izbeglica i interno raseljenih lica kroz lokalne programe za trajno rešavanje stambenih pitanja i ekonomako osnaženje", navodi se u ovom dokumentu.

"U periodu od 2017 - 2020, trajno će biti rešeno stambeno pitanje najmanje 60 porodica otkupom domaćinstva sa okućnicom, deset porodica će stambeno biti zbrinuto dodelom montažnih kuća a za najmanje 160 porodica stambeno pitanje trajno će biti rešeno dodelom grantova u građevinskom materijalu za dovršetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata", navodi se u planu.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Izgradnjom jednog stambenog objekta biće rešeno stambeno pitan "za najmanje 12 porodica sa mogućnošću zakupa odnosno otkupa stanova".

Kada je reč o ekonomakom osnaživanju, njime će biti obuhvaćeno "najmanje 160 porodica dodelom grantova za dohodovne aktivnosti".

Na području Jagodine, navodi se u dokumentu, živi 2.380 izbeglih i 5.832 interno raseljena lica.

Od 2.380 izbeglica njih oko 1.454, su "uzeli državljanstvo, dobili boravak i lična dokumenta, ali se njihov status u egzistencijalnom smislu nije bitnije promenio".

"Dobijanjem boravka i dokumenta, mnoga izbegla lica nisu rešila svoja osnovna pitanja stanovanja i zapošljavanja pa i dalje predstavljaju ugroženu kategoriju kojoj je pomoć neophodna", navodi se u Lokalnom akcinom planu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track