77,24 METRA, NAJVEĆI MINARETI U EVROPI NALAZE SE U SRBIJI: Ovo je džamija u pešterskom selu Delimeđe
Foto: Youtube Printscreen

Šampion Evroazije je nadomak Tutina

77,24 METRA, NAJVEĆI MINARETI U EVROPI NALAZE SE U SRBIJI: Ovo je džamija u pešterskom selu Delimeđe

Srbija -

BEOGRAD/TUTIN - Najveći minareti u Evropi nalaze se usred Srbije, u pešterskom selu Delimeđe, nedaleko od Tutina.

Sagrađeni su 2009. na islamskom centru, visoki su po 77,24 metara, a nadvisuju sve postojeće džamije na evroazijskom kontinentu. Viši su i od najvišeg minareta u centralnoj Aziji - Kalon minareta u Buhari koji doseže svega 47 metara. Najviši minaret bio je do 2009. čečenski - 62 metra, ali su mu primat preotele Delimeđe. A evo i još primera...

Najviši minaret u zapadnoj Evropi - Fitja, nalazi se na džamiji u Stokholmu, ali je njegova visina 32,5 metara. S druge strane, najveća džamija u Evropi nalazi u Roterdamu, ali njen minaret ima 25 metara. Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog Kutub minareta u Nju Delhiju - 72,5 metara.

Kad je reč o Balkanu, najviša džamija nalazi se u Bosni i Hercegovini, u Bugojnu, a njen minaret ima 70 metara. Najviša džamija u Republici Srpskoj je u Sjenini kod Doboja - sa minaretom od 53,5 metara.

Kada je reč o svetskom rekordu, drži ga minaret džamije u Maroku u Kazablanki. Reč je o džamiji Hasana Drugog koja ima minaret visok 210 metara. Glavni konkurent Maroku želi da bude Teheran koji hoće da izgradi minaret visok 230 metara! Pre Delimeđa, najviši minaret na Balkanu bio je minaret Husein-pašine džamije u Pljevljima.

Inače, graditelj pešterskih minareta je građevinac Muharem Kruško iz Maglaja, koji drži zidarsko-fasadersku radnju u nadomak Tešnja, kod Zenice.

(EPK/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track