PROTEST DO KRAJA! OBUĆARI TUŽE SRBIJU STRAZBURU: Radnici bivše „Koštane“ traže plate i pravdu!
Foto: T. S.

Prevareni

PROTEST DO KRAJA! OBUĆARI TUŽE SRBIJU STRAZBURU: Radnici bivše „Koštane“ traže plate i pravdu!

Srbija -

Zbog toga što im već 15 godina nisu isplaćene zarade, bivši zaposleni hoće pred međunarodni sud

Bivši radnici nekadašnje „Koštane“ organizovali su protest u petak ispred Gradske kuće u Vranju. Oni su najavili da će tužiti državu Srbiju pred Međunarodnim sudom u Strazburu jer već petnaest godina čekaju isplatu zaostalih zarada. Vranjski obućari traže i poštovanje sudske presude iz 2003, kojom se isplata i nalaže.Protest je podržalo svega nekoliko desetina radnika. Slađan Ristić iz Inicijativnog odbora protesta rekao je da mu je u Ministarstvu privrede rečeno da država trenutno nema novca.

Pronađite modus- Ljudi, para nema! Biće para, ali treba da se nađe modus - rekao je okupljenima Ristić.Na pitanje kada će da se nađe modus, Ristić je rekao je da država trenutno nema novca, ali će se naći modus i da taj slučaj neće zastareti.- Naši čukununuci imaju pravo da podižu novac. Rekao sam im da je od nas tri hiljade ljudi, koliko nas je bilo na spisku, ostalo 1.500 radnika, ostali su umrli i nestali, a država će, izgleda, naći modus kada ostane samo nas deset, da nas isplati. U ministarstvu smo lepo primljeni i lepo ispraćeni, ali mi je rečeno da će, ako bivšim radnicima „Koštane“ daju novac, sistem u državi da propadne! - naveo je Ristić.Velika potraživanjaRistić je istakao da mu je u Ministarstvu privrede rečeno da država ima velika potraživanja i da 80.000 ljudi u Srbiji ima potraživanja blizu 28 milijardi dinara.- Ako isplate radnike „Koštane“, nastaće opšti haos. Rekao sam u ministarstvu da Beograd nije Srbija, da je Srbija i Vranje, i Preševo, i Subotica. Pare se daju samo od Niša pa nagore, to je činjenica. Rečeno mi je da je jedini način da dobijemo novac tužba pred Međunarodnim sudom u Strazburu, da tužimo državu Srbiju jer je dužna da nam isplati novac. Ako država Srbija propadne samo zbog nas Vranjanaca, neka propadne, ako je država Srbija samo Beograd koji se gradi na vodi, dabogda bio u vodi - poručio je Ristić.

On je pozvao radnike koji žele da ostvare svoja prava putem tužbe u Strazburu da se prijave advokatu koji će da ih zastupa. Uslov je, prema njegovim rečima, da se prijavi 500 radnika kako bi postupak bio pokrenut.Radnica Doka Stamenković napomenula je da su svi bivši direktori i poslodavci „Koštane“ svoje naplatili.- Mi imamo hrabrosti, mi se borimo, mi ne tražimo ničije, mi tražimo samo naše - kaže ona.Bivše radnike „Koštane“ zbunilo je i revoltiralo pismo koje je stiglo iz Ministarstva privrede, a u kome stoji da su u potpunosti isplaćeni.Podsetimo, 1.680 bivših radnika „Koštane“ potražuje zarade, u proseku po 130.000 dinara.Tatjana Stamenković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track