ŠABAC: Berači jagoda zarađuju više od prosečne plate u Srbiji
Foto: Promo

ŠABAC: Berači jagoda zarađuju više od prosečne plate u Srbiji

Srbija -

Berači jagoda na šabačkom području imaju pune ruke posla. Jagodari imaju 1200 hektara pod zasadom ovog voća, pa je i potražnja za radnicima velika. U sezoni maju-jun za branje jagoda angažuje se 6000 berača, neki dolaze i sa strane.

Ika Sakić iz Šapca svakoga dana sa majkom bere jagode u Grušiću, selu pod Cerom. Kaže, kad se završi sezona jagoda braće drugo voće. Zaradom je zadovoljan.

foto: Promo

-Mesečno kao berač jagoda mogu da zaradim platu od 40 do 50 hiljada dinara, zavisi kakva je jagoda i koliko se bere. Na njivi smo od sedam sati ujutru, priča Sakić.

Njegov kolega Mujo Ramić kaže da nekad zaradi više od 2000 za dan, na početku sezone u Grušić je odlazio svaki drugi dan, a sad, u jeku sezone radi svakodnevno.

foto: Promo

Kada se završi sezona jagoda, sezonski radnici uposliće se voćnacima maline, kupine i višnje. U šabačkom kraju proizvede se najviše voća u Srbiji.

Od 2008. godine krenula je ekspanzija u proizvodnji jagoda jer je Grad Šabac počeo da subvencioniše kopanje dubinskih bunara za navodnjavanje voćnjaka, što je uticalo na širenje proizvodnje i bolji kvalitet voća. Poljoprivrednici su iskopali ukupno 496 bunara, za šta im je Grad dao pola novca, 20 evra po dužnom metru. Ova investicija Šabac je koštala više od 700.000 evra.

foto: Promo

Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović kaže da je cilj poljoprivredne politike koju sprovode u Šapcu da svaka porodica zaradi više od posla kojim se bavi.

-Pre nekoliko godina bilo je svega stotinak hektara pod jagodom, a danas ima 1200. Nama su važne investicije koje dolaze u grad, ali isto tako veliku pažnju posvećujemo ulaganju u šabačka sela. U “fabrikama na otvorenom” zaposleno je više od 6000 radnika u sezoni branja jagoda što je značajan novac za njih i njihove porodice. Zbog kvalitetnog navodnjavanja, očekujemo da će u narednom periodu biti dobar rod i drugog voća koje se proizvodi u ovom kraju, objašnjava Kostadinović.

Sezonski radnici za meseca danas zarade više od prosečne plate u Srbiji, a proizvođači jagoda u šabačkom kraju u ovoj sezoni zaradiće više od 15 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track