ĐACI HOĆE DUALNO OBRAZOVANJE: 14 odeljenja sa 2.210 mesta u Pomoravlju
Foto: Dragana Udovičić

Uoči prijemnog za srednje škole

ĐACI HOĆE DUALNO OBRAZOVANJE: 14 odeljenja sa 2.210 mesta u Pomoravlju

Srbija -

JAGODINA - U srednjim školama Pomoravlja, Resave i Levča ima 2.180 mesta za nove đake, u kojima će biti i 14 odeljenja za dualno obrazovanje, izjavio je danas načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević.

"U srednjim školama Pomoravskog okruga, po konkursu Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja ima mesta za 2.180 učenika, mi smo tražili dopunu za još jedno odeljenje, tako da će biti 2.210 mesta, a ove godine osmi razred je završilo 1.937 učenika, to znači da će biti mesta za sve", rekao je Starčević.

On je dodao da je ispoštovana i preporuku Ministarstva da se smanji razlika između broja slobodnih mesta i broja učenika koji se upisuju.

U srednjim školama Jagodine ima 760 mesta, Paraćina 570, Chuprije 310, Svilajnaca 330, Despotovca 120 i Rekovca 90 mesta, precizirao je Starčević. Ove godine imamo 14 odelenja i 420 učenika koji će se obrazovati po dualano sistemu, dodao je on.

Ovaj broj odelenja po dualnom sistemu obrazovanja proizašao je iz zajedničke akcije Školske uprave, lokalnih samouporava, Regionalne privredne komore, srednjih škola i poslodavaca koji su se izjasnili o dualnom obrazovanju, objasnio je Starčević.

Imamo i novih odeljenja vezanih za dualno obrazovanje, ali i drugih potpuno novih programa kao što je operater za izradu nameštaja koji će biti pri Prvoj Tehničkoj školi u Jagodini. Ovo odeljenje odraz je želje i potrebe dosta firmi i preduzetnika za takvom vrstom kadrova, istakao je Starčević.

On je rekao da postoji i novi smer u Gimnaziji za nadarene učenike sa posebnim sposobnostima za računarsku informatiku, i podsetio da u Gimnaziji već nekoliko godina postoji filološko odeljenje za obdarene učenike.

Novo odeljenje za obdarene učenike u Gimnaziji je "kvalitet više što se tiče obrazovanja u Pomoravlju i Jagodini", ocenio je Starčević.

On je podsetio učenike osmog razreda, da je završni ispit 14, 15 i 16. juna - test iz srpskog jezika 14. juna, matematike 15. juna i kombinovani test više predmeta 16. juna.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track