TUGA: Rade, a kasne im 62 plate!
Foto: Tihomir Ilić

Radnici „Decotra Powera“

TUGA: Rade, a kasne im 62 plate!

Srbija -

To je dva miliona dinara po radniku. Sve je opustošeno. Ostao je jedan turboagregat i moramo da dežuramo, kaže Miloje Nikolić

U ruini nekadašnje „Viskozine“ Energetike, koja je u vlasništvu „Decotra Powera“, ostalo je 17 radnika, koji, kako tvrde, platu nisu primili pet godina.

U fabričkim pogonima nema ničega osim golih zidova, a preduzeće godinama nema prihoda. Problem je počeo 2012, kada je iz fabrike prestalo grejanje grada, i od tada poslodavac ne isplaćuje plate i ne uplaćuje doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje, kaže Miloje Nikolić, predsednik sindikata ASNS.

- Poslodavac „Decotra Power“ duguje nam 62 plate, što je oko dva miliona dinara po radniku. Svi smo portiri i radimo u dve smene po 12 sati, čuvamo objekte koji su opustošeni.

Upravna zgrada je prazna, u firmi je ostao jedino turboagregat i dužni smo da dežuramo ispred objekta gde se nalazi. Više puta sam od nadležnih u preduzeću tražio rešavanje statusa zaposlenih, ali odgovora nema. Boravimo u neuslovnoj portirnici od desetak kvadrata, bez struje i grejanja, ve-ce je neispravan - nabraja Nikolić.

foto: Tihomir Ilić

On navodi da je do sada podneo više od deset prijava inspekciji rada u Loznici, koja je poslodavcu nalagala da otkloni nedostatke, ali se ništa nije promenilo. Pisao je ministru rada i Inspektoratu za rad u Beogradu, a odgovor je da nema potrebe da im se obraća kad nadležne inspekcijske službe postoje u Loznici.

Direktor Slobodan Pavlović došao je pre tri godine i sa dva saradnika je u kancelariji u gradu, pošto u upravnoj zgradi nema struje. Kaže da ni oni ne dobijaju platu.

- Firma od 2012. do danas nema ni dinara prihoda, a od jula 2013. je u blokadi. Da nije bilo utuženja radnika i da imovina nije prodavana, mogli bi se namiriti svi zaposleni. Ovako nemamo više ništa da prodamo.

Kurir/Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track