JEDINSTVENI PRIRODNI FENOMEN: Cvetanje Tise prizor koji se pamti
Foto: /

Lepota

JEDINSTVENI PRIRODNI FENOMEN: Cvetanje Tise prizor koji se pamti

Srbija -

Novi Bečej upisao se na svetsku listu turističkih znamenitosti

Proteklog vikenda u Novom Bečeju slavio se ljubavni ples „tiskog cveta“, insekta koji postoji na samo nekoliko mesta u svetu.

„Tiski cvet“ ima jedinstven životni ciklus i zaslužan je za takozvano cvetanje Tise, koje predstavlja poslednju fazu njegovog života. Manifestacija „Kad Tisa cveta“ već se godinama održava na obali Tise u Novom Bečeju i privlači brojne turiste iz zemlje i regiona.

Tri dana praznik

Oni dolaze sa željom da uživaju upravo u ovom prirodnom fenomenu - ljubavnom plesu „tiskog cveta“, kada u jednom danu larva koja je u mulju provela tri godine, izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke završavajući svoj životni vek.

Zbog specifičnih okolnosti koje su potrebne, cvetanje Tise ne dešava se svake godine, ali onaj ko je posetio Novi Bečej u nedelju, imao je priliku da uživa u prizoru koji se pamti.

foto: /

Tokom tri dana manifestacije „Kad Tisa cveta“, od petka do nedelje, posetioci su mogli da uživaju u prijatnoj atmosferi na obali Tise, da puste niz vodu upaljene svećice i pritom zamisle ljubavnu želju, kao i da uživaju u rok koncertima u petak i subotu.

Turisti su u Novi Bečej proteklog vikenda dolazili sa različitih strana, a neki od njih stigli su iz Temerina, Subotice, pa čak i Užica.

Ispunjenje ljubavnih želja

Milica Antonijević iz ovog grada kaže: „Dolazim ovde nekoliko poslednjih godina kod rodbine, a što se tiče cvetanja Tise, vidim ga prvi put jer do sada nikada nisam imala priliku, a stvarno sam želela. Ovog puta sve se pogodilo. Sinoć smo puštali svećice niz reku, tako da je doživljaj bio kompletan.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja