SPOMEN-KUĆA U TRŠIĆU: Vukove goste dočekuje već četrdeset godina!
Foto: Tihomir Ilić

DRAGICA IGNJATOVIĆ NASLEDILA OCA

SPOMEN-KUĆA U TRŠIĆU: Vukove goste dočekuje već četrdeset godina!

Srbija -

Tršić je njen zavičaj, tu se rodila, prohodala i odrastala u Vukovom dvorištu

Na pragu Vukove spomen-kuće u Tršiću, njegova zemljakinja Dragica Ignjatović već četiri decenije dočekuje posetioce i govori im o besmrtnom delu reformatora srpskog jezika.

O Vuku Stefanoviću Karadžiću i istorijatu njegovog ognjišta pričala je dosad bezbroj puta, slušali su je književnici, ministri, ambasadori, političari, ljudi sa svih strana sveta, a najviše đaka, pošto su ovde mladi najčešći gosti.

Tršić je njen zavičaj, tu se rodila, prohodala i odrastala u Vukovom dvorištu. Posetiocima je o Vuku godinama govorio njen pokojni otac Danilo Lečić.

- Ceo moj život je ovde, ovo je moj zavičaj i nastavila sam ono što je radio moj otac. Drago mi je što dajem mali doprinos da se saznanje o Vukovom delu širi, a posebno među mladima. Nekada su samo pažljivo slušali, a sada mnogi snimaju moju priču mobilnim telefonima, što nije loše. Meni je najdraže kada posetioci na odlasku zahvale i vidim da su zadovoljni onim što su ovde videli i saznali. Znam dosta o Vuku, ali je lepo kada se desi da od onih koji su došli čujem neke pojedinosti s kojima se nisam srela, tako da uvek nešto novo može da se nauči - kaže Dragica, zaposlena u lozničkom Centru za kulturu „Vuk Karadžić‘‘.

Kurir / T. ILIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track