SEDMI PO REDU SABOR KUMOVA NA JELICI: A dobro kume šta ti je to trebalo?!
Foto: Jelena Rafailović

pOČETAK OGLASILE TRUBE

SEDMI PO REDU SABOR KUMOVA NA JELICI: A dobro kume šta ti je to trebalo?!

Srbija -

JELICA - Hajde sad da te vidim kume, čulo se za jednim od više stolova na kojima su kumovi odmeravali snage u šahu.

Naime, drugog vikenda juna, sedmi put po redu tradicionalno je u selu Goračući u Guči održan dvodnevni Sabor kumova. Kao i svake godine Sabor su oglasile trube koje su bezmalo zatresle planinu Jelicu. Bogat program počeo je uz zvuke srpske himne, odigrana su narodna kola, a ubrzo potom održana je i kumovska zdravica. Pomenuta manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP) a otvorili su je predsednik Opštine Lučani Vesna Stambolić i direkror PEP-a prof. dr Jovan Živadinović.

foto: Jelena Rafailović

U selu u kome je 1893. godine odigrana buna u kojoj je poginulo 18 nevinih ljudi a nekoliko njih ranjeno, gde i dan danas postoji muzej sa puškom iz tog perioda i pečat koji su Libereli hteli da otmu, da oprobaju snage u šahu došli su kumovi iz različitih krajeva. Bilo je i onih koji su zapucali iz Crne Gore kako bi učestvovali.

- Šah je igra nadmudrivanja, slatkog nadmudrivanja. Ne zameramo jedan drugome kad dobijemo, nema nervoze posle partija. Mada uvek pitam kuma što mu je to trebalo - kaže nam kroz smeh Miodrag Prijović, koji na takmičenje došao zajedno sa svojim kumom iz Nikšića.

foto: Jelena Rafailović

Njegove reči prekida Vlastimir Vujošević iz Pljevalja koji kaže da obično posle nekoliko partija ode da popije piće sa svojim kumom.

- Na taj način proslavimo pobedu, ma ko god da je dobio partiju. Nema ljutnje kako s moj etako ni s njegove strane - uvereva nas Vujošević.

foto: Jelena Rafailović

Dok su se kumovi nadmudrivali okupljeni su uživali u najukusnijoh hrani. Bilo je tu gibanica kakve se jedu samo u tim krajevima ali i svadbarskog kupusa, za koji su mnogi rekli da u životu lepši nisu jeli.

Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP), dr Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.

foto: Jelena Rafailović

- Goračići zaista imaju šta da ponude kad je turizam u pitanju i cilj nam je da se nađemo na turističkoj mapi Srbije. Sabor kumova je manifestacija na kojoj ćemo i dalje da radimo i trudićemo se da još više obogatimo njen sadražaj - istakao je Cogoljević.

Na kraju Sabora u porti više od 200 godina stare Crkve Rođenja Presvete Bogorodice najboljima su dodeljene nagrade.

foto: Jelena Rafailović
1 / 7 Foto: Jelena Rafailović

Najbolji u šahu bio je Boban Bogosavljević.

( Kurir.rs/Jelena Rafailović/Foto Jelena Rafailović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track