TEŠKE MUKE SLAVOLJUBA STOJILJKOVIĆA: Oteli su mi ime, porodicu i imanje
Foto: Biljana Roganović

JAVAŠLUK IZ PROKUPCA

TEŠKE MUKE SLAVOLJUBA STOJILJKOVIĆA: Oteli su mi ime, porodicu i imanje

Srbija -

Svi imamo tri-četiri identiteta. Moja baba Darinka je u knjizi umrlih upisana kao udovica svog svekra Vidoja

Slavoljub Stojiljković (61) iz prokupačkog sela Donja Trnava više ne zna ko je, jer su njemu i njegovoj porodici promenili identitet, a za to je slučajno saznao pre tri meseca.

- Ja više ne znam kako se zovem i prezivam, a ne znam ni ko su mi preci. Prema uverenju o državljanstvu sam Krstivoje Aleksandra Stolić, u katastru Milutin Milorada Stolić, a godinama sam plaćao porez za imanje pod brojem 429, što je broj Svetislava Milorada Kocića! Broj mog pasoša je Tomislava Save Tasića, a lične karte Sava Prokopija Veljkovića! I ja sad nemam ništa, ni ime, ni prezime, ni zemlju, ni poreklo. Da samo znate ko je sve moj otac - započinje priču očajni penzioner.

foto: Biljana Roganović

Zamena identiteta

Trideset godina živeo je i radio u Beogradu, u gradskom SUP, a kad se penzionisao, vratio se u rodno mesto.

- Svi imamo tri-četiri identiteta. Zvuči neverovatno, ali moja baba Darinka je u knjizi umrlih upisana kao udovica svog svekra Vidoja, a ne mog dede Dragutina. Moj otac Vitomir, rođen 1933. godine, upisan je na jednom mestu kao Boško Jeftić, a na drugom kao Stojan Dimitrije Stolić, koji je rođen 1947. godine i naš je komšija. Bio sam kod njega i on se krsti. Kažem mu u očajanju da je on otac mog oca, čovek me samo gleda. Zaista ne znam šta da radim - očajan je naš sagovornik.

Sva svoja otkrića Stojiljković je predao advokatu i u toku je proces u Osnovnom sudu u Prokuplju.

- Sve je počelo kad sam hteo da vratim parcelu koja nam je oduzeta 1941. godine. Tada se ispostavilo da nam je oduzeto čak 40 hektara zemlje. Počeo sam da češljam i saznao da su tadašnji posleratni geometri i matičari u selu sve na svoju ruku radili, sebi prepisivali našu imovinu, upisivali se kao vlasnici, tako da zakonski ja sada nemam ništa. Ajd što nemam imovinu, nego nemam ni ime, poreklo, ama baš ništa... Ova parcela na kojoj mi je porodična kuća vodi se na nekadašnjeg četnika Milutina Milorada Stolića, rođenog 1918 - objašnjava naš sagovornik.

Klupko je, ipak, počelo da se odmotava, a Stojiljković tvrdi da će stvar isterati na čistac. Ipak, ko zna koliko je meštana u selu sa istim problemom i ko zna na šta bi naišli kada bi počeli da češljaju.

Opšta anarhija

- Posle Drugog svetskog rata je vladala opšta anarhija. U rukama nekoliko ljudi bilo je sve, oni su o svemu odlučivali. Ne odustajem i na kraju ću ipak vratiti svoje ime, porodicu i imanje - siguran je Slavoljub Stojiljković koji mora da se bori sa javašlukom i administracijom.

Dokazi

CRKVENE KNJIGE

Dok u matičnim knjigama i državnim dokumentima ima zamene identiteta, u svim dokumentima koje je Slavoljub Stojiljković uzeo u crkvenoj opštini podaci za sve su tačni. To je ono od čega Stojiljković polazi u dokazivanju svog imena.

Kurir / Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track