OTKAZANE PROJEKCIJE U NIŠU U KRALJEVU:  Protesti zaustavili  prikazivanje kontroverznog filma Albanke su naše sestre
Foto: Južve vesti, J.V., P.B.

napeto

OTKAZANE PROJEKCIJE U NIŠU U KRALJEVU: Protesti zaustavili prikazivanje kontroverznog filma Albanke su naše sestre

Srbija -

Iako je policija garantovala bezbednost svih učesnika, organizatori su odlučili da odlože projekciju dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koja večeras trebalo da se održi u niškom Medija centru. Ispred ulaza u MCN okupilo se dvadesetak Nišlija koji su bili protiv projekcije filma.

Skoro da je i policija bila u istom broju kao i oni koji su hteli da iskažu svoje nezadovoljstvo emitovanjem ovog dokumentarnog filma u Nišu, a svi koji su ulazili u MCN bili su legitimisani.

Incident se dogodio u samoj sali, pred početak emitovanja, kada je jedan od gledalaca ustao i, kako kažu očevici, žučno negodovao zbog emitovanja filma i dobacivao autorima.

Policija je i pored toga garantovala da će svi biti zaštićeni, ali su organizatori odlučili da odlože projekciju kako ne bi “ugrozili dugoročnu bezbednost”.

Policijska uprava u Nišu potvredila je večeras da je grupa gradjana negodovala zbog projekcije dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" koja je trebalo večeras da bude održana u Medija centru u Nišu, ali da nije bilo incidenata.

Film je trebalo da bude prikazan u 19.00, ali je odložen zbog brojnih verbalnih pretnji koje je oko 50 okupljenih desničara ispred zgrade Medija centra uputilo organizatorima. Okupljeni su pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centru, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

Agenciji Beta je u niškoj policiji rečeno da su "okupljeni gradjani pevali srpske pesme i nosili srpska obeležja", ali da "nije bilo bacanja kamenica". U policiji su takodje rekli i da su se gradjani razišli nakon što je projekcija filma otkazana.

Direktor Medija i reform centra Mladen Velojić rekao je agenciji Beta da je grupa od oko 50 ljudi stajala otprilike jedan sat ispred zgrade u kojoj se medija centar nalazi.

"Na skupu je trebalo da se emituje film i da se razgovara o antiratnim temama. Pošto uslova za to nije bilo projekcija filma je odložena", izjavio je Velojić.

On je kazao da su okupljeni gradjani skandirali "Kosovo je srce Srbije" i druge slične parole.

"Četvorica, petorica njih su ušli unutra i usledila su vredjanja i pretnje", rekao je Velojić.

Najavljena projekcija filma "Albanke su naše sestre" izazvala je veliko nezadovoljstvo i u Kraljevu, tako da je organizator projekcije organizacija "Lokalni front" bila prinuđen da otkaže gostoprimstvo ekipi autora i producenata, navodi se u saopštenju tog pokreta.

U saopštenju ovog pokreta se navodi da su od policije smo dobili potvrdu da bi projekcija bila održana u veoma teškim uslovima i da postoje saznanja da bi, kao su naveli, ekstremisti namenjeni pravljenju nereda organizovano došli iz Beograda, na poziv lokalnih političara koji za te namene nisu mogli da nađu dovoljno sledbenika među Kraljevčanima".

Ranije danas saopštenjem protiv prikazivanja filma oglasio se Srpski pokret Dveri Kraljevo, u kome se navodi da se u tom filmu "srpska vojska i policija proglašavaju okupatorom u sopstvenoj zemlji, a promoviše se albanski separatizam i teroriza".

Obraz preuzeo odgovornost

Otadžbinski pokret Obraz preuzeo je odgovornost za sprečavanje projekcije dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" u Nišu.

Ta organizacija u saopštenju navodi da su sprečili prikazivanje filma, jer smatraju da iza "prividno miroljubivog naslova krije otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu". Oni tvrde i da pokušaj prikazivanja ovog i sličnih filmova predstavlja pokušaj "promene svesti Srba" koje sprovode antisrpske nevladine organizacije.

(Kurir.rs/N1/Beta/Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track