LOVIŠTE U JAGODINI: Fazani dobili renovirani dom, zečevi i dalje atraktivni lovcima
Foto: Profimedia

LOVAČKO UDRUŽENJE

LOVIŠTE U JAGODINI: Fazani dobili renovirani dom, zečevi i dalje atraktivni lovcima

Srbija -

JAGODINA - Lovačko udruženje "Jagodina", koje gospodari sa 33.646 hektara lovišta, kompletno je rekonstruisalo fazaneriju u Jagodini, za proizvodnju fazana za svoje i druga lovišta u Srbiji, izjavio je danas upravnik lovišta Predrag Milenković.

"Fazanerija je izgrađenja 1964.godine a sada smo uradili volijere koji drže matična jaja fazana, gde fazanke nose jaja a mi ih skupljamo i odnosimo u inkubatore", objasnio je Milenković.

Promenjeni su stari drveni stubovi, žica uređena je zgrada za tople baterije u kojima se izvode fazanski pilići, precizirao je Milenković i ocenio da su se sada "stekli mnogo bolji uslovi za kvalietniju proizvodnju ove vrste divljači".

On je dodao da se jedan deo izleženih fazančića pušta u vlastito lovište a drugi se prodaje lovačkim udruženjima širom Srbije.

Milenković je istakao da u lovištu u Jagodini "ima divljači, dobro se gospodari, a odstrel se vrši na osnovu godišnjeg plana gazdovanja".

Kada je reč o zecu, veoma atraktivnoj divljači za ovdašnje lovce, "njihov broj stagnira, ovde ali i u celoj Srbiji i Evropi. Da li su u pitanju klimatske promene ili veliki broj predatora, kao što su kod nas šakali, lisice... trovanja pesticidima, istražuje se na nivou Lovačkog saveza Srbije", dodao je Milenković.

Lovačko udruženje Jagodina osnovano je pre 122 godine broji oko 600 lovaca i najveće je u Pomoravskom okrugu koji ima šest Lovačkih udruženja sa oko 2.000 članova.

U lovištu Lovačkog udruženja u Jagodini, uz fazane i zečeve, obitava veliki broj divljih svinja, srna... a poslednjih godina i šakala koji prave veliku štetu.

Pre desetak godina loviše ovog udruženja rado su posećivali lovci iz inostranstva.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV IZ ZOO VRTA: Evo kako životinje preživljavaju tropske temperature

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track