OD PONOSA DO PROPASTI: Slabo interesovanje za imovinu fabrike Prima produkt
Foto: Saša Urošev

BANKROT

OD PONOSA DO PROPASTI: Slabo interesovanje za imovinu fabrike Prima produkt

Srbija -

Nove vlasnike juče su dobile samo linije za grašak i boraniju, ostatak fabrike nije želeo niko da kupi. Početna cena iznosi milijardu i sto miliona dinara

Od velikog izvoznika i ponosa prehrambene industrije Kikinde do poslovnog kraha, odlaska u stečaj i bankrota.

Ovako bi se u najkraćim crtama mogao opisati put fabrike za preradu povrća „Prima“, koja je privatizovana 2002. godine. Da vlasnička transformacija u slučaju ovog prerađivača nije tekla kao po loju, svedoči činjenica da je ova privatizacija svojevremeno proglašena za „crnu ovcu“ u Srbiji. Tadašnji vlasnici su je kreditno zaduživali, pa su banke usled nenaplativosti svojih potraživanja prodale nepokretnu i pokretnu imovinu, koju je početkom 2007. godine kupio Stojan Ždrnja iz Subotice.

Zamrla prizvodnja

Tako je nastao „Prima produkt“. Novi vlasnik je odlučio da se, umesto nekadašnje prerade boranije, paprike, luka, krastavca i cvekle, posveti isključivo grašku i kukuruzu šećercu. Poslednjih godina, do pokretanja stečaja novembra 2015. godine, fabrika je bila u većinskom vlasništvu Nebojše Čovića.

U „Prima produktu“ je proizvodnja zamrla godinu dana ranije, a kako niko nije podneo plan reorganizacije, fabrika je bankrotirala. Pokušaj prodaje po celinama kompletne imovine, koja je procenjena na milijardu i 205 miliona dinara, na tome se i završila.

U utorak je novog vlasnika dobila samo linija za grašak, koju je za 1,6 miliona dinara kupila jedna zrenjaninska firma. Liniju za boraniju, koja je takođe van upotrebe, pazario je PIK „Bečej“ za 274.000 dinara:

- Niko nije bio zainteresovan za kupovinu najvrednije celine, čija je početna cena bila milijardu i 100 miliona dinara. Radi se proizvodnoj hali sa aneksima, magacinima, upravnom zgradom, kolskom vagom, kotlarnicom, mašinskom radionicom, laboratorijom sa pripadajućom opremom i zalihama rezervnih delova. Od 11 celina, ponude su podnete za kupovinu četiri, a vlasnike nisu dobili kombajn za grašak i kombajn za kukuruz šećerac. Često se dogodi da na prvom oglašavanju ne bude ponuda. Uslediće nova prodaja-izjavila je Jelica Vukolić, stečajna upravnica.

Dug dve milijarde dinara

Ona je potvrdila da niko nije pokazao interesovanje za kupovinu dvosobnog stana u Kikindi, ali ni za teretno vozilo ni tri putnička automobila.

Dugovanja „Prima produkta“ iznose oko dve milijarde dinara, dok fabrika potražuje oko 11 miliona dinara. Najveća dugovanja su prema bankama i fondovima. Radnicima nisu isplaćene dve i po zarade.

Nekad bilo

PROIZVODILI 7.500 TONA

Fabrika „Prima produkt“ je do pre desetak godina proizvodila oko 7.500 tona konzerviranog povrća, a 70 odsto proizvodnje plasirala je na tržište Rusije i još nekih zemalja.

Kurir / Saša Urošev

Foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track