PROSVETARI IZ NOVOG PAZARA: Ministre, mala matura je regularna
Foto: Filip Plavčić

POLEMIKA

PROSVETARI IZ NOVOG PAZARA: Ministre, mala matura je regularna

Srbija -

Aktiv direktora osnovnih škola saopštio je juče da je polaganje male mature bilo u skladu sa uputstvom za sprovođenje završnog ispita

Oni su u saopštenju dostavljenom radiju Sto plus istakli da „zasad nemaju pouzdanih podataka da je tokom sprovođenja završnog ispita bilo korišćenja nedozvoljenih tehničkih sredstava“.

„Dežurni nastavnici su se postarali da učenici odlože svoje torbe, isključe mobilne telefone, kalkulatore i druga tehnička pomagala i upoznali ih s tim da ne smeju imati nikakav pribor osim propisanog, da se ponašaju disciplinovano, ne prepisuju i konsultuju se, jer će u suprotnom biti udaljeni sa ispita“, navodi se u saopštenju.

Direktori dodaju i da su svi uočeni pokušaji upotrebe telefona ili prepisivanja na vreme sprečeni, kao i da dežurni nastavnici u svojim zapisnicima nisu konstatovali nikakve propuste koji bi uticali na regularnost završnog ispita.

Aktiv direktora osnovnih škola u Novom Pazaru naglasio je i da prosečan broj bodova na maloj maturi u tom gradu ne odstupa od ostalih škola u Srbiji.

„Na teritoriji Beograda u preko 60 škola ostvaren je prosečan broj bodova veći od 20, koji je uzet kao prag pri oceni ‚sumnjivih‘ škola. Međutim, iz sredstava javnog informisanja saznali smo da beogradske osnovne škole nisu označene kao ‚sumnjive‘“, dodaje se u saopštenju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pre nekoliko dana najavio je vanrednu inspekciju u 28 škola Srbije, uglavnom s juga, zbog nerealno visokih rezultata koje su svršeni osnovci postigli prilikom polaganja završne mature.

On je najavio da će, ukoliko se utvrdi da je bilo neregularnosti, smeniti načelnike školskih uprava i direktore škola.

Saopštenje

NIJE BILO PRITISAKA

„Odgovorno tvrdimo i da niko od direktora škola nije vršio nikakav negativan uticaj na rad dežurnih nastavnika i supervizora tokom realizacije završnog ispita, niti bilo koje drugo lice (zaposleni ili roditelji)“, navodi se u saopštenju.

Kurir / E.K.

Foto: Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja