EVO KAKO DA IZBEGNETE GUŽVE NA GRANICI! U Grčku uđite noću!
Foto: Shutterstock

SAVETI

EVO KAKO DA IZBEGNETE GUŽVE NA GRANICI! U Grčku uđite noću!

Srbija -

Najbolje je da se na graničnom prelazu pojavite do četiri sata ujutro, a na sve načine izbegnite da na Evzoni stignete u šest, jer je tada smena carinika i policajaca

Večito pitanje je kad treba krenuti na put za Grčku da bi se izbegle gužve na granicama.

Sajt Grckainfo.com je analizirao podrobno iskustva svojih čitalaca, koji im redovno dojavljuju informacije o stanju na putevima ka omiljenim destinacijama za letovanje, i došli su do zaključka da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom za ulazak u Grčku i nedeljom (izlazak iz Grčke), zatim 1. i 15. u mesecu i danima kad su smene turističkih agencija. Navodi se i da ukoliko se tim danima zadesite na Evzoniju i Bogorodici posle 17 časova, veoma kratko ćete čekati na prolaz.

Praznici

Praksa pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, najkasnije do četiri sata ujutru. Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca.

Kritični dan za prelazak biće 2. avgust, kad se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i veliki broj Makedonaca odlaze u Grčku, kao i 8. septembar, kad se slavi Dan nezavisnosti. Produženi vikend za Makedonce počinje u petak, 25. avgusta, jer praznik Uspenja Presvete Bogorodice pada u ponedeljak (28. avgusta), pa bi tada trebalo izbegavati prelaze Dojran i Evzoni, gde se očekuju kolone automobila. Takođe, važno je napomenuti da se Velika Gospojina u Grčkoj slavi neradno 14, 15. i 16. avgusta, a kad se tome pridoda i vikend (12. i 13), znajte da u tih pet dana u letovalištima nema slobodnog smeštaja.

Putujte radnim danima

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje, navodi Grckainfo.com. Izlazak iz Grčke se uglavnom odvija brzo, jer pri povratku Grci retko proveravaju pasoše turistima.

Ekipa Kurira

Činjenice

UGASITE CIGARETU NA GRANICI

- Na ulazu u Grčku najbolje je pojaviti se do četiri ujutro

- Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca

- Kritičan dan biće 2. avgust, kad Makedonci slave Ilinden i kreću u Grčku

- Velike gužve se očekuju od 12. do 16. avgusta pošto Grci ne rade za Veliku Gospojinu

- Ukoliko ste pušač, ugasite cigaretu na granici i obavezno skinite naočare za sunce dok razgovarate sa carinikom ili policajcem

- Nakon prelaska u Grčku pomerite časovnike za jedan sat unapred

foto: Shutterstock

Alternativni pravac

PROHOR PČINJSKI BOLJI ZA TURISTE S DECOM

Između 15. jula i 15. avgusta savet turistima, posebno onima s malom decom, jeste da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski. Ovim pravcem put do Kumanova je duži oko 12 kilometara, ali je verovatno to mnogo bolje nego čekati u dugim kolonama, savetuju na graničnom prelazu u Preševu, a prenosi Grckainfo.com.

Može i ovuda, ali...

BUGARSKE PUTEVE ZAKRČILI TURCI

Ka Grčkoj možete da idete i preko Bugarske, ali znajte da turski državljani kreću iz EU svojim kućama na godišnji odmor i da koriste upravo puteve kroz Bugarsku, što može da dovede kolapsa. A tuda neretko prolaze i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SNIMAK TUČE NA ULAZU U GRČKU, KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU! Čak 10.000 Srba i Makedonaca čeka satima na prelazu Evzoni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track