BANJA KOVILJAČA: Strahuju da im se zmije ne uvuku u domove
Foto: Tihomir Ilić

U KOMŠILUKU RAZRUŠENOG ŽELEZNIČKOG DOMA

BANJA KOVILJAČA: Strahuju da im se zmije ne uvuku u domove

Srbija -

Zaraslo u rastinje i puno smeća, zdanje Železničkog doma i dvorište nekada moderne banjske vile, koja je imala 50 soba, sada je zapušteno

Meštani Banje Koviljače koji stanuju u blizini Železničkog doma, nekadašnje vile „Draga“, strepe hoće li im iz zapuštenog dvorišta oronulog zdanja puzeći doći nezvani gosti.

Zaraslo u rastinje i puno smeća, zdanje Železničkog doma i dvorište nekadašnje najmodernije banjske vile, koja je imala 50 soba i više prostranih verandi, deluje zloslutno, a takva okolina, pogotovo u ovim vrelim danima, pogoduje gmizavcima.

Niko da sredi dvorište

- Tri zmije su bile na našoj terasi. Prvo se pojavila jedna dugačka, a nešto kasnije druga, pa onda i treća. Puzale su po podu i onda je moj sin metlom krenuo da ih gura. Pale su sa terase na zemlju i sve otišle u susednu šupu. Ispostavilo se da su došle preko krova obližnje garaže, koja je bila prekrivena rastinjem iz dvorišta Železničkog doma, koji je tik pored nas, a onda se popele na terasu. Sada smo uklonili rastinje i nadamo se da zmije više neće dolaziti - kaže Slavica Petrović iz stare zgrade sa više stanova, dok njena komšinica potvrđuje da su se zmije pojavljivale.

Iz susedne porodične kuće kažu da strepe od zmija, koje njih dosad nisu posećivale, ali jesu njihove komšije sa druge strane, gde je, kako su čuli, viđena i jedna šarka.

- Živeti u blizini tako velikog objekta, a tako propalog, sa neodržavanim dvorištem, nije svejedno. Nikoga nema da bar sredi dvorište, pokosi travu i raskrči ga, ovako deluje kao idealno mesto za skrivanje gmizavaca. U komšiluku Železničkog doma, koji je, koliko znamo, još imovina „Železnica Srbije“ nalaze se kuće u kojima ima i male dece, tako da strepimo - kže jedna meštanka.

Sramota za Banju

Nadaju se da će se neko konačno setiti da to raskrči i dovede u pristojno stanje. Kažu da su ovo bile bezopasne zmije, ali ko će to znati.

Vesna Obradović, koja živi preko puta doma, kaže da će pokušati da nađe ljude koji bi sredili bar prednji deo dvorišta polusrušene zgrade, bliži kućama i ulici kojom svakodnevno ljudi prolaze, jer je sramota za Banju Koviljaču da se na stotinak metara od centra mesta, na nekoliko minuta hoda od banjskog parka i ovdašnje crkve, nalazi takvo ruglo.

Komunalna policija

NISU NADLEŽNI ZA GMIZAVCE

Loznička komunalna policija nije nadležna za uklanjanje zmija. Doduše, vatrogasci su ovih dana ipak intervenisali pošto je jedna Lozničanka sa Drine u stan donela zmiju. Gmizavac se uvukao u kesu sa stvarima za plažu i bio miran dok nije donet u sobu, a onda je izašao. Kada je primećen, pozvani vatrogasci, koji su zmiju odneli.

Kurir / T. I.

Foto: Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track