PROKUPLJE OBELEŽAVA GRADSKU SLAVU: Litija ispred crkve Svetog Prokopija, prvi put posle Drugog svetskog rata
Foto: B.R.

SVEČANOST

PROKUPLJE OBELEŽAVA GRADSKU SLAVU: Litija ispred crkve Svetog Prokopija, prvi put posle Drugog svetskog rata

Srbija -

PROKUPLJE - Crkva Svetog Prokopija i grad Prokuplјe, pod okrilјem Opštine Prokuplјe 21. jula obeležavaju hramovsku i gradsku slavu, a ove godine po prvi put od Drugog svetskog rata biće održana i litija, u četvrtak 20. jula.

Zato je, kako kaže starešina crkvene opštine Prokuplјe otac Nikola Ilić izuzetno važno da građani učestvuju u svenarodnoj litiji, kao svetom činu

kroz koji se priziva Sveti Prokopije da zaštiti i čuva grad.

Litija kao reč u prevodu znači ophod i predstavlјa svešteni blagodetni čin.

foto: B.R.

"Litija počinje ipred crkve Svetog Prokopija u 17.30 kada ćemo dočekati njegovo pravosveštenstvo vladiku raško - prizrenskog Teodosija koji će služiti praznično bdenje u navečerje praznika.

Nakon toga u 19.15 časova počinje litija u kojoj će učestvovati pripadnici Vojske Srbije, MUP, crkveni i dečiji hor, sveštenstvo i vernici. Gradom će se proneti i mošti Svetog Đorđa koje su pohranjene u našem hramu. Važno je da što veći broj građana Prokuplјa učestvuje i litiji, jer ona nije nešto što treba da se vidi, već nešto u šta svi treba da učestvujemo", kazao je otac Nikola.

On dodaje da je ovo Božji i radosni čin u gradu koji ima čast da nosi ime sveca.

Slavske svečanosti podrazumevaju bogat kulturnoumetnički i sportski program koji je počeo u petak 14. jula i zavrašava se 21. jula koncertom Garavog sokaka na Trgu topličkih junaka.

(Kurir.rs/B.R., Foto: B.R.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Veliko ratno ostrvo i Genex kulu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja