VRANJE: U mnogim seoskim školama neispravna voda za piće
Foto: Aleksandar Jovanović

UZNEMIRAVAJUĆE ANALIZE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE

VRANJE: U mnogim seoskim školama neispravna voda za piće

Srbija -

Utvrđeno je da higijenski ispravnu vodu piju samo đaci i zaposleni u školama u Barelicu i Ristovcu

Zavod za javno zdravlje u Vranju, na osnovu analiza o hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti vode za piće u seoskim školama i zdravstvenim ambulantama, saopštio je alarmantne podatke.

Prema rečima dr Aleksandra Stajića, pomoćnika gradonačelnika, na osnovu naloga lokalne samouprave, urađene su laboratorijske analize uzoraka vode za piće u vodovodnim mrežama osnovnih škola u Golemom Selu, Rataju, Tibuždu, Ristovcu, Moštanici i Barelicu.

Da ne nose vodu u flašama

- Utvrđeno je da higijenski ispravnu vodu piju samo đaci i zaposleni u školama u Barelicu i Ristovcu. U ostalim školama u vodi su pronađene fekalne bakterije. U Golemom Selu, Rataju, Tibuždu i Moštanici situacija je alarmantna. Da deca i zaposleni u ovim školama s početkom školske godine ne bi morali da vodu za piće donose u flašama od kuće, lokalna samouprava u Vranju naložila je svim školama da 15. avgusta, pre početka školske godine, dostave Gradskoj upravi podatke o ispravnosti vode - napominje dr Stajić.

foto: T.S.

Ispitati ispravnost

On ističe da su sve škole u toku godine u obavezi da još najmanje tri puta ispitaju ispravnost vode, jer je zdravlje dece na prvom mestu.

Zdravstvene stanice

FEKALNE BAKTERIJE

Alarmantna situacija je i u zdravstvenim stanicama u selima Moštanica i Tibužde, koje imaju neispravnu vodu za piće. Otkriveno je da imaju bakterije fekalnog porekla.

Higijenski ispravnu vodu, kako je utvrđeno laboratorijskom analizom, imaju zdravstvene stanice u selima Barelić, Ristovac i Vlase, ističe dr Stajić.

Kurir / T. S.

Foto: Aleksandar Jovanović, T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track