JEDINI U KRAJU IMAJU ROD: Samo Šljivićima rodila šljiva!
Foto: Kurir

BLACE MRAZ I GRAD GOTOVO UNIŠTILI ROD SRPSKOG BRENDA

JEDINI U KRAJU IMAJU ROD: Samo Šljivićima rodila šljiva!

Srbija -

Da li zbog prezimena ili zato što svakog Božića slamom pokrivaju stabla, tek porodici Šljivić iz blačkog sela Popove jedino je preživeo šljivak i samo oni u celom kraju imaju rod ove godine!

Ovaj kraj, koji je poznat po proizvodnji šljive, tokom marta je bio pogođen mrazevima, a pre nekoliko dana ono malo roda što je ostalo uništio je grad!

- Imaćemo oko 10 tona u dva šljivaka. To je malo u odnosu na ukupnu površinu pod ovim voćem, ali kako u celom blačkom kraju nema šljive ni za lek, a kamoli za našu domaću rakiju, ne žalimo se - kaže Miladin Šljivić (64).

foto: Kurir

Objašnjava da se tokom marta oprostio od ovogodišnjeg roda kada je video da polako svima mraz uništava voćnjake. Čudo se ipak desilo i rod je opstao! Dodaje da je siguran da je šljivak spaslo to što na Božić iznosi slamu.

- I dolazio je neki profesor, obilazio šljivake, pričao o merama zaštite, a ja sam mu lepo rekao da je najbolja zaštita slama na Božić. On me gleda, ja sam se uozbiljio i na kraju se samo nasmešio. I prezime nam je pomoglo, to je sigurno, jer smo berićetni i decom - dodaje naš sagovornik.

On i supruga imaju četvoro dece, dva sina i dve ćerke, i svi vredno rade na imanju i bave se poljoprivredom. Od jutra do mraka rade, ali im je šljiva prioritet.

Kurir / B. R.

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track