EKOLOŠKA KATASTROFA KOD LEBANA: Rudnik isušio reku Jablanicu i izazvao pomor ribe
Foto: Južne vesti/Nikola Kumanović

uzeli svu vodu za sebe

EKOLOŠKA KATASTROFA KOD LEBANA: Rudnik isušio reku Jablanicu i izazvao pomor ribe

Srbija -

Oko 150 kilograma mrtve ribe izvađeno je u Lebanu iz reke Jablanice pre nekoliko dana. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine izašla je na teren, konstatovala je ovaj veliki pomor ribe i utvrdila da je rudnik "Lece" ispumpavanjem Jablanice za svoje potrebe praktično isušio reku, zbog čega su ribe uginule.

Naime, republički inspektor je, povodom ovog nemilog događaja, obavio uviđaj na 2 lokacije. Na prvoj, između 2 pešačka mosta u Lebanu, inspektor je zatekao 150 kg uginule ribe i “barice crno smeđe vode neprijatnog mirisa”, navode iz Ministarstva ekologije. Na drugoj lokaciji, 35 kilometara uzvodno od Lebana, na mestu zvanom "Crni vrh", inspekcija je utvrdila da je “korito reke Jablanice u potpunosti pregrađeno privremenom pregradom”, dodaju oni.

Korito reke ispod pregrade je skoro potpuno suvo. Takođe, ustanovljeno je da je pregrađivanje reke izvršeno od strane i za potrebe rudnika „Lece“ i da se zahvaćena voda cevima odvodi do objekta rudnika - saopštavaju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Da je problem ova “veštačka brana” koju je rudnik napravio ukazuju i ribolovci. Nikola Kumanović iz udruženja “Južna Morava 2” koje izdaje ribovolačke dozvole na ovom području, kaže da “ta brana ne sme da postoji i da pumpa rudnika vuče previše vode i da prekida protok”.

Oni su prekinuli reku Jablanicu na tom potezu, reka praktično nizvodno od rudnika ne ide. Kapaciteti rudnika su veći nego što Jablanica može da im omogući, naročito sada kada je slab protok vode zbog vrućina - rekao je Kumanović.

Ilustracija, foto: FoNet

Kao jedino rešenje, Kuburović predlaže da rudnik prestane da crpe vodu i ukloni pregradu, i upozorava da u suprotnom za 15 dana, sa ovakvim vrućinama neće biti živog sveta u Jablanici.

Do zaključenja ovog teksta, novinari Južnih vesti nisu uspeli da stupe u kontakt sa upravom rudnika Lece.

Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je da će “koordinisati inspekcije i preduzeti zakonske mere”.

Podsetimo, ovo nije prvi problem sa rekama na jugu Srbije ovog leta. Ribolovci su pre 5 dana protestovali u Mramoru zbog zagađenja Južne Morave.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.Z.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track