Na Suvoj planini letos samo jedan ovčar: Sam čuvam 170 ovaca i ručno ih muzem. Treba mi za to oko sat i 20 minuta!
Foto: Prontskrin Yt

REPORTAŽA

Na Suvoj planini letos samo jedan ovčar: Sam čuvam 170 ovaca i ručno ih muzem. Treba mi za to oko sat i 20 minuta!

Srbija -

NIŠ - Momčilo Stojković (53) iz sela Kosmovac kraj Bele Palanke ostao je od ovog leta sam na Suvoj planini sa stadom od 170 ovaca.

"Sada sam i najmlađi i najstariji ovčar na Suvoj planini. Ovde više nikoga nema da čuva ovce", rekao je Stojković..

Njegova četiri zemljaka koja su takođe na Suvoj planini čuvala ovce odustala su od tog posla i vratila se kućama pre dva meseca, a Stojković je ostao sa svojim stadom na bačiji na prevoju Pasarela, na skoro 1.600 metara nadmorske visine.

Kako je kazao, još kao sedmogodišnji dečak prvi put krenuo je za stadom, na planinskim vrletima planine koju je Jovan Cvijić nazvao "Alpi na jugu Srbije" kada je paslo na desetine hiljada ovaca, krava i konja.

Suva planina je tada, prema njegovim rečima, "vrvela" od čobana, drvoseča, krečara i kosača.

"Bilo nekada naroda koliko hoćeš. Sada se desi da nikoga ne sretnem po nekoliko dana. Nekada mi vuk dodje kao gost, iako je štetočina", rekao je Stojković.

Prevoj Pasarela na kojoj se nalazi Stojkovićeva bačija, mnogi smatraju najlepšim delom Suve planine jer sa njega "pada pogled" na čitav planinski venac i beloplanačku kotlinu.

Nepregledno planinsko prostranstvo na kome se smenjuju samo kamen i suva trava, na Pasareli je naglo odsečeno ponorom dubokim 1.000 metara.

Do prevoja se od najližih sela može stići za četiri sata hoda "kozijim" stazama ; ili za sat i po vožnje terenskim vozilima planinskim putem koji se ni po čemu ne razlikuje od presušenog korita planinske reke.

Stojković je na bačiji svake godine od početka maja pa do Mitrovdana, 7. novembra.

foto: Printskrin Youtube

"Sam čuvam ovce i ručno ih muzem. Treba mi za to oko sat i 20 minuta. Sam prvim sir i mesim hleb. Namirnice i sve ostalo što je potrebno dovozi mi iz sela bratanac", objasnio je on.

Na bačiji koja se nalazi stotinak metara od samog prevoja Stojković sadi krompir, čuva tri psa i desetak kokošaka, a kada padne mrak kuću od par kvadrata osvetljava fenjerom i baterijskim lampama, dok na tranzistoru sluša šta se u svetu oko njega dogadja.

"Nije me strah ničega. U planini je sada najbezbedniji život. Nikoga nema. Nije kao dole u varoši gde ima i lopova i mafije. Ovde ima divljači, ali divljač beži od čoveka. Čovek je najveća zverka", kazao je Stojković.

Dodao je da planini nema medveda, ali ima vukova, lisica, šakala i divljih mačaka.

"Ima vukova puno, ali su kerovi tu da brane. Prevare ponekad, ali ako ih kerovi uhvate zlo im se piše. Pušku nekad nosim, nekad ne", rekao je Stojković.

Više godina unazad najčešći posetioci Suve planine su planinari i izletnici. Dvojica pravih zaljubljenika u prirodu započela su nadomak Pasarele izgradnju planinarskih domova, dok je nedavno u tom delu planine zbog snimanja muzičkih spotova boravila i džez grupa iz Niša.

"Mesta za pašu ima koliko vam duša voli, ali niko stoku neće da čuva. Doduše i nema ko da je čuva. Izbeža narod iz sela u gradove. Ostadoše sela kao siročići, kao deca bez roditelja", rekao je Stojković.

Nikada se nije ženio jer, kako je kazao, kada je u selima bilo devojaka nije bio zainteresovan za ženidbu, a posle je bilo kasno.

Jedina briga koja ga ovih dana muči, dodao je, jeste jesen koja dolazi jer je prošla bila jedna najstrašnija od svih proteklih koje je proveo na planini.

"Bili su strašni olujni vetrovi i hladnoća. U jednom danu su se menjala sva četiri godišnja doba. Na jednoj strani planine je padao sneg i led, a na drugoj grejalo sunce. Nisam znao šta će da me snadje kad krenem za ovcama", rekao je Stojković.

foto: Printskrin Youtube

Kada se na Mitrovdan sa svojim stadom vrati u rodni Kosmovac, ; Stojković će, kao što to radi svake jeseni, zadržati 20 jagnjadi kako bi obnovio stado, a prodaće 20 ovaca i svu preostalu jagnjad, dok će novac utrošiti za kupovinu kukuruza kako bi njegovo stado imalo hranu tokom zime.

U opštini Bela Palanka i opštini Gadžin Han, na čijim teritorijama se nalazi najveći deo Suve planine, puno nade polažu u razvoj planinskog turizma i veruju da će uspeti da ljude zadrže u suvoplaninsim selima.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković istakao je nedavno da opština želi da podstakne meštane da se bave seoskim turizmom i zbog toga je u planu da u budžetu za narednu godinu budu predvidjene subvencije za tu namenu.

"Hoćemo da povežemo ljude koji žele da se bave seoskim turizmom i da budemo spona izmedju njih i Ministarstva trgovine i turizma. Želimo da pomognemo gradjanima da krenu u taj biznis i u okviru programa prekogranične saradnje i u okviru programa Evropski progres", naglasio je Miljković.

Opština Gadžin Han je pre četiri godina probila put od podnožja planine sa svoje strane do mesta Tri lokve, koje se nalazi nedaleko od Pasarele. a taj jedini put koji sa zaplanjske strane vodi na planinu, u Gadžinom Hanu vide kao šansu za razvoj izletničkog i lovnog turizma.

Da bi priviklli što više ljudi na planinu, opština Gadžin Han počela je pre tri godine da organizuje Vidovdanski sabor na izletištu Tri lokve.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track