DŽABA SKIDALI RADIJATORE, ZA OVAJ TROŠAK NISU ZNALI: Nišlije koje su otkačile radijatore zbog preskupog grejanja ipak će morati da plaćaju toplani?!
Foto: Dado Đilas

Nemaju grejanje, a plaćaju

DŽABA SKIDALI RADIJATORE, ZA OVAJ TROŠAK NISU ZNALI: Nišlije koje su otkačile radijatore zbog preskupog grejanja ipak će morati da plaćaju toplani?!

Srbija -

NIŠ - Ove sezone oko 500 Nišlija tražilo je obustavu grejanja iz Toplane, uglavnom zbog toga što im je bilo skupo. Iako je prema gradskoj Odluci, oni ipak moraju da plaćaju trećinu fiksnog dela, njima ostaje još jedan namet za koji do sada mnogi nisu znali - održavanje grejnih instalacija.

Ovo su, kako objašnjava v. d. direktor Toplane Predrag Milačić, vlasnici stanova u obavezi da plaćaju po Zakonu o stanovanju. Ovu uslugu Toplana naplaćuje 2,56 dinara po kvadratu, a kako dodaje Milačić, zajednice stanara mogu da sklope ugovor o održavanju sa bilo kojim drugom firmom koja se time bavi, pišu Južne vesti.

foto: Shutterstock

- To je čisto komercijalna usluga. Naše je, po Zakonu o energetici, proizvodnja, distibucija i snabdevanje toplotnom energijom i to se odnosi na toplovodni sistem koji se završava izmenjivačem toplote u podstanici. Nadalje, zaključno sa radijatorom su unutrašnje instalacije koje po Zakonu o stanovanju treba da se održavaju i tu se stambene zajednice komercijalno opredeljuju da li će to da radi JKP “Gradska toplana” ili bilo koja druga privatna firma koja se time bavi na teritoriji Niša - kaže Milačić.

Ovu uslugu plaćaju svi korisnici, pa i oni bivši, odnosno oni kojima je Toplana obustavila isporuku. Iako su radijatori otkačeni od cevi, prema rečima direktora Toplane, korsnici su vlasnici instalacija i oni moraju da plaćaju njihovo održavanje.

foto: Dragan Kadić

Oni su suvlasnici unutrašjih grejnih instalacija koje su vlasništvo svih stara i svi zajedno moraju da učestvuju u održavanju svih ostalih pa i tih instalacija. Ne može svaki korisnik pojedinačno da se opredeljuje već cela stambena zajednica - dodaje.

Podsetimo, po gradskoj Odluci o načinu snabdevanja toplotnom energijom, oni koji žele da obustave grejanje, ipak su u obavezi da plaćaju oko 33 % fiksnog dela računa Toplani. Iz ovog preduzeća, kao i iz gradske vlasti, ovakav namet pravdali su time da instalacije koje ostaju u stanu, kao i susedi koji ostaju na sistemu, ipak “greju” korinike kojima je obustavljeno grejanje.

(Kurir.rs/Južne vesti/V. M./Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Evo kako je Arkanov ubica uhapšen u Beču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track