BAŠ MU JE RODILO: Nikoli iz Kikinde paradajz doneo novac za završetak fakulteta
Foto: S.U.

preliva

BAŠ MU JE RODILO: Nikoli iz Kikinde paradajz doneo novac za završetak fakulteta

Srbija -

KIKINDA- Nikola Gavrančić iz Kikinde, budući menadžer gastronomije, ume sa varjačom i loncima, ali je već dokazanim kulinarskom sposobnostima pridodao i povrtarsku. Nikola se ove godine upustio u proizvodnju paradajza na otvorenom. Kvalitetan sok prodaje brojnim mušterijama. Mladi apsolvent gastronomije priznaje da će mu zarađen novac dobro doći za troškove završetka Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a preteće i njegovoj porodici koja se bavi poljoprivredom:

foto: S.U.

-Ne mogu da se požalim. Posao lepo ide. Baš preliva. Kao u čuvenoj reklami. Kad su mi ukućani predložili uzgoj paradajza i pravljenje soka za kuvanje, mislio sam da je prvoaprilska šala. Malo sam razmislio i prelomio. Ubrzo smo kupili mašinu. Paradajz smo posejali 15. aprila, ali je pre toga bilo važno pripremiti zemljište i tretirati ga sa veštačkim đubrivom.

Proizvodnju smo zasnovali na dva jutra. Zasadili smo pola jutra "jabučara" i jutro i po sorte "šljivar"- presabira se Nikola i zadovoljno konstatuje da mu tropsko leto nije pomrsilo račune:

foto: S.U.

-Padavine jesu izostale, ali zato nije bilo mnogo bolesti. Paradajz nismo navodnjavali. Redovno smo parcele parali i kopali. Cela porodica je bila angažovana. Kad je godina solidna, sa dva jutra paradajza rod bude težak i do 40 tona. U našem slučaju će iznositi oko 30 tona. Ova mašina dnevno može da proizvede oko 600 litara soka- napominje Nikola i dodaje da će naredne godine nastaviti posao sa paradajzom. Uz širok osmeg obećava da će ”tek da preliva”.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track