KROMPIRUŠA SA UKUSOM GINISA: Banaćanke napravile pitu od 30 metara!
Foto: Saša Urošev

Pitijada

KROMPIRUŠA SA UKUSOM GINISA: Banaćanke napravile pitu od 30 metara!

Srbija -

NOVI KOZARCI - Da se u Banatu džinovske pite s krompirom prave samo u Novim Kozarcima, potvrdile su članice Udruženja žena iz ovog sela kod Kikinde.

Na Devetoj pitijadi je sedam članica Udruženja žena Novih Kozaraca, napravilo krompirušu sa ukusom Ginisa dugu 30 metara:

foto: Saša Urošev

- Za pripremanje pite upotrebile smo 20 kilograma krompira, 40 kilograma brašna, četiri kilograma luka i dva kilograma soli. Nekoliko sati bilo nam je potrebno da krompirušu pripremimo i ispečemo. Najbitnije je da se testo dobro umesi, da nije ni previše meko, ali ni tvrdo. Naravno, krompiruša nije prava ako nema dosta luka, i ukoliko nije malčice ljutkasta - ispričale su one i naglasile da su najukusnije pite koja se ispeku u šporetu na drva, jer oni na struju "krompiruši ne daju tako dobar ukus".

Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena, priznaje da su najstarije Novokozarčanke najzaslužnije što svake godine, meštanima i znatiželjnicima, mogu da posluže mega krompirišu s ukusom Ginisa:

foto: Saša Urošev

- Pite ne bi bilo da nije vrednih žena koje su svoje iskustvo, znanje i volju uložile u ovu manifestaciju. Negujemo običaje, kulturu i čuvamo tradicionalnu trpezu. Ovdašnje domaćice umešne su u pripremanju štrudli, palačinki, krofni i raznih drugih poslastica. Pored krompira ona kao nadev za pitu koriste sir, jabuke i ludaju. Naravno, krompiruša je u našem selu bez premca - kaže ona.

Titulu najukusnije krompiruše na 9. “Pitijadi” ponela je poslastica koju je pripremila Boja Oljača.

(Kurir.rs/S.Urošev/Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track