JAD I BEDA: Kragujevac ponovo postao dolina gladi
Foto: Dado Đilas

Tužna slika nekadašnje prestonice

JAD I BEDA: Kragujevac ponovo postao dolina gladi

Srbija -

Plata je 30.000 dinara, građani jedva preživljavaju, a investitorima se više ne isplati da grade jer nekretnine ne mogu da prodaju mesecima

Radničke plate u proseku od 30.000 dinara, nezaposlenost, pad cene nekretnina i stanova ukratko bi bio izveštaj iz Kragujevca, koji ponovo nosi epitet „dolina gladi“.

Prosečna plata radnika u „Fijatu“ je oko 36.000 dinara, ali u ostalim preduzećima ne prelaze trideset.

- Imamo slučajeva da radnici reko agencija za kooperante već četiri godine rade za platu od 15.000 dinara. Situacija je očajna - kažu lokalni sindikalni lideri, naglašavajući da su te plate nedovoljne da porodice prežive ni desetak dana u mesecu i da su većinom u kreditima do guše.

Beže u inostranstvo

Plaši se Šumadije kada ćuti. Tako je, legenda kaže, pričao knjaz Miloš Obrenović, koji je od Kragujevca, mesta sa 193 kuće 1818. godine, napravio modernu srpsku prestonicu u tek oslobođenoj Srbiji. A Šumadija danas ćuti.

Sve se nekako stopilo sa sivilom srpske propasti unazad četvrt veka. Mladi odlaze. Saša Ranković (32) boravio je dva meseca u Austriji. Za pet dana kao taksista zarađivao je, veli, koliko za mesec dana kao čuvar u banci u Kragujevcu. Vratio se zbog papira.

- Više od dvadeset mojih poznanika i prijatelja traži način da ode u inostranstvo. Mi smo uništena generacija. Kako da planiraš porodicu ako ne znaš šta te čeka sutra - naglašava Ranković (32), koji je u rodnom gradu kao čuvar u banci imao je tek oko sto dinara po satu, iako je po ugovoru trebalo da prima 131 dinar.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Slaba zarada

Iz Kragujevca odlaze lekari i medicinske sestre, pa je jedno vreme bio gotovo paralisan rad KBC. A kakvo je stanje u nekom mestu najbolje pokazuje kretanje na tržištu nekretnina. Zbog slabe zarade investitori odlaze u Beograd i Novi Sad. Cena stana u strogom centru Kragujevca je 750 evra. Pre desetak godina cene nekretnina bile su i do 40 odsto više.

- Ako sve uredno plaćate državi, zarada po kvadratu je sto evra. Mesecima ne možete da prodate stan - kaže nam jedan od investitora.

Nekadašnja zgrada „Zastava prometa“ posle privatizacije otišla je na doboš. Iako je reč o najatraktivnijoj lokaciji, još nije prodata jer niko ne može da plati cenu koju je banka odredila.

E. K. - Foto: Dado Đilas; Aleksandar Jovanović Cile

Šuška se, šuška

Verko ulazi u koaliciju sa SNS?

Uveliko se šuška da će Veroljub Stevanović, bivši gradonačelnik Kragujevca, ove jeseni ući u koaliciju sa SNS, dok će aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić, sin ekspredsednika Srbije, biti skrajnut. Kragujevčani negoduju zbog političkih igara, koje su doveli dotle da je 18.000 mladih na birou rada, a da se strane firme koje su zgrnule milione evra donacija iživljavaju nad radnicima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO:Svekar umešan u ubistvo pevačice? Njegov mobilni pronađen na mestu zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track