REŠENJE ZA PROPALOG KRUŠEVAČKOG GIGANTA: Češka Tatra preuzela 14. oktobar
Foto: Aleksandar Bečić

spas

REŠENJE ZA PROPALOG KRUŠEVAČKOG GIGANTA: Češka Tatra preuzela 14. oktobar

Srbija -

Češka "Tatra" ušla je u kruševački "14. oktobar". Odbor poverilaca danas je dao saglasnost za prodaju imovine kruševačke fabrike kompaniji "SCMG - 14. oktobar d.o.o. Beograd", koja je u junu jedina dala ponudu za kupovinu ovog nekadašnjeg kruševačkog giganta. SCMG je ćerka firma "Czechoslovak group", češke kompanije koja u vlasništvu ima i velike firme kao što su "Tatra kamioni", "Tatra vojna vozila", "Avia", "Dako"...

Pošto je njihova ponuda od 485.031.896 dinara bila deset puta manja od procenjene vrednosti kapitala tog preduzeća, po propisima koji regulišu stečaj, bilo je neophodno da se oglasi i Odbor poverilaca. Oni su dali "zeleno svetlo" najkrupnijem biznismenu u vojnoj industriji u Češkoj i Slovačkoj, Jaroslavu Strnadu, da postane vlasnik kruševačkog preduzeća.

Firma "SCMG - 14. oktobar d.o.o. Beograd" je u Agenciji za privredne registre upisana u martu prošle godine uz novčani ulog od osam miliona dinara.

I ranije je bilo poznato da je češka korporacija zainteresovana za kruševačku fabriku. O tome je govorio i Bratislav Gašić, bivši gradonačelnik Kruševca, a sada direktor BIA. On je navodi da "Tatra" želi samo pogone u Kruševcu, ali ne i one u Varvarinu, Brusu i Ražnju.

Preduzeće "14. oktobar" je opterećeno dugovima od 13,6 milijardi dinara, od čega je samo dug za zaostale plate milijardu dinara. Proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore guseničare, ali i delove za tenkove. Nekadašnji gigant zapošljavao je više od 8.000 ljudi, a danas ima tek 160 radnika.

foto: AP

Milenko Mihajlović, predsednik Veća saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kruševac, smatra da je davanje saglasnosti češkoj firmi dobar potez, jer se, kako tvrdi, time statusno rešava problem jednog kruševačkog giganta.

- Mislim da bi veći broj radnika od Nove godine trebalo da se vrati na posao - kaže Mihajlović. - To je veoma važno za Kruševac, jer će ljudi početi da rade i da ponovo zarađuju. Nekima je firma ostala dužna više od 20 plata. Pitanje je da li će i koliko novca preostati za njihovu isplatu. Ne verujem da će biti dovoljno para, s obzirom na to da ima mnogo hipotekarnih poverilaca.

KOMPANIJA "14. oktobar" je u stečaju od januara 2016. Do sada su bile objavljene četiri neuspele prodaje, a tek u petom pokušaju se kao jedini ponuđač pojavila češka kompanija.

U oglasu je navedeno da je procenjena vrednost imovine ponuđene na prodaju 4,85 milijardi dinara.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track