ANALIZA TORLAKA POTVRDILA STRAHOVANJA: Majka i beba iz Kraljeva obolele od malih boginja
Foto: Shutterstock

nisu vakcinisane

ANALIZA TORLAKA POTVRDILA STRAHOVANJA: Majka i beba iz Kraljeva obolele od malih boginja

Srbija -

KRALJEVO - Sumnje i prve analize Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, da su dve osobe zaražene virusom “morbila”, danas je potvrdio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu. Žena stara 26 godina i njena šestomesečna ćerka od malih boginja leče se, beba u izolaciji odeljenja pedijatrije a majka na infektivnom odeljenju Opšte bolnice “Studenica”. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno kaže direktor OB “Studenica” dr Zoran Mrvić, a navodi portal Kraljevo Online.

foto: Shutterstock

“Ni majka ni ćerka nisu vakcinisane, a bile su pre petnaestak dana u Prištini u kontaktu sa zaraženim osobama i ovo je bio očekivani ishod. Sledi pojačani nadzor osoba sa kojima su ove dve zaražene osobe bile u Kraljevu, da se zaraza dalje ne bi širila. Uz pojačan zdravstveni nadzor,

vakcinisaćemo sve osobe koji su bile u neposrednom okruženju obolelih.

Pokušaćemo da sa njima dogovorimo ograničeno kretanje u narednom periodu i preduzeti sve mere kako bi se u slučaju pojave simptoma ove bolesti blagovremeno reagovalo”, rekao je za Kraljevo Online Vladan Šaponjić, epidemiolog ZZJZ Kraljevo i dodao “Ne očekujemo epidemiju ali bićemo svakako oprezni i preko pedijatrijskih timova Doma zdravlja pozivati roditelje nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane dece uzrasta do 14 godina, na vakcinaciju”.

(Kurir.rs/Kraljevo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja