ŠABAC: Na poseban i neobičan način obeležili Svetski dan čistog vazduha
Foto: Promo

ŠABAC: Na poseban i neobičan način obeležili Svetski dan čistog vazduha

Srbija -

Danas je Svetski dan čistog vazduha, vreme kada slušamo o zagađenosti i nedostatku zelenih površina. U Šapcu su rešili da na drugačiji način obeleže ovaj dan.

Kišni dan nije sprečio Šapčane da danas obogate našu planetu za 100 novih sadnica.

Na prostoru Starog grada drveće su danas sadili prvaci Osnovne škole “Nata Jeličić” iz Šapca, predstavnici kompanije “Hemofarm” koja je donirala sadnice, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini.

foto: Promo

Njima su se pridružili i glumci serije “Senke nad Balkanom” Andrija Kuzmanović i Marija Bergam.

U Šapcu će u narednim danima svi đaci prvaci zasaditi po jedno drvo. Još pre dve godine pokrenuta je akcija u ovom gradu da novembar postane mesec sadnica. Od tada su zasadili više od 2000 sadnica.

foto: Promo

-Pre dve godine smo odlučili da novembar postane mesec sadnica u Šapcu jer želimo da grad bude lepši, zeleniji i zdraviji. Zadovoljstvo mi je što nas u ovoj ideji, donacijom sadnica, podržava velika kompanija kao što je „Hemofarm“. Želimo da unapredimo ekološke standarde u gradu. Zato uključujemo sve koji žele da učestvuju u ozelenjavanju grada. Nove sadnice neće samo ulepšati grad, one će stvoriti „nova pluća“ Šapca za generacije koje dolaze. Našu ekolološki orjentisanu svest najbolje predstavlja projekat „Savapark“, kojim će Šabac dobiti zeleni pojas uz reku, sa rekreativnim i kulturnim sadržajima, na površini od 300 hektara, kazao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Ronald Zeliger, generalni direktor „Hemofarma“, rekao da je ova kompanija kao lider u održivom razvoju snažno orjentisana ka ekologiji u svim sredinama gde posluju.

foto: Promo

-“Hemofarm“ živi i diše vazduh ovog grada. Mi smo kompanija koja posluje u ovom gradu i zapošljava žitelje ovog grada. Nama je stalo do toga da Šabac bude zdrava eko-sredina koja svojim građanima obezbeđuje kvalitetne uslove za život. Slobodno mogu reći da kad je reč o poslovnom kompleksu „Hemofarma“ u Šapcu, on predstavlja vazdušnu banju u punom smislu te reči: naše postrojenje za prečišćavanje voda je kompletno završeno i odlično funkcioniše, pogoni su energetski efikasni, rad kotlarnice je na najvišem nivou, napomenuo je Zeliger i dodao da je podizanje ekološke svesti građana veoma važno u sredinama poput Šapca gde postoje industrijska postrojenja.

Ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini pohvalila je ideju i viziju „Savaparka“ koja joj je danas prezentovana.

foto: Promo

-Ovo je dobra vizija za celu zajednicu i zato smatram da bi svi građani trebalo da joj se priklone. Pre dolaska u Beograd učestovala sam u pregovorima o klimatskim promenama i zbog toga imam veliko poštovanje i razumevanje prema svemu što se radi za očuvanje životne sredine. Čestitam Gradu i svima koji su se danas okupili da sade drveće, zaključila je ambasadorka Australije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track