(VIDEO) MISTERIOZNA NEMAN IZ DUNAVA SEJE STRAH U SMEDEREVU: Ribare navlači u virove i više im nema spasa!
Foto: Printscreen YT

LEGENDA JOŠ IZ OSMANSKOG CARSTVA

(VIDEO) MISTERIOZNA NEMAN IZ DUNAVA SEJE STRAH U SMEDEREVU: Ribare navlači u virove i više im nema spasa!

Srbija -

Smederevski ribari godinama prenose legende o Kemzi, misterioznoj nemani iz Dunava.

Niko ne zna kada se Kemza prvi put pojavio, ali sudeći po imenu koje ima turske korene, priča verovatno seže u vreme Osmanskog carstva.

Tada je ovde prerađen najverovatnije neki od slovenskih mitova o vodenim duhovima. O Kemzi je pisao i istoričan Leontije Pavlović koji ga je opisao kao "oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi".

Napisao je i da neman "ribare i kupače navlači u virove gde repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa". Prema pričama onih koji su navodno videli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čoveku sa kandžama i dugim repom.

- Naravno da ga nitko nije vidio, bar ne neko zadnje vreme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali - kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da netko vikne "Kemza".

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da preseče konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda video gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu. Neki su po mraku u mreži videli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su "uhvatili" srndaća.

(Kurir.rs/Srbijadanas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track