SKANDAL U VRANJU: Na izložbi ukradena viljuška sa srpskog dvora iz 13. veka, lopov brzo pronađen
Foto: Tatjana Stamenković

jedna od tri u srbiji

SKANDAL U VRANJU: Na izložbi ukradena viljuška sa srpskog dvora iz 13. veka, lopov brzo pronađen

Srbija -

VRANJE - Vredan eksponat iz 13. veka koji je nestao u nedelju na otvaranju izložbe „Jelena velika kraljica“ u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju pronađen je nakon četiri sata od otvaranja.

foto: Tatjana Stamenković

Eksponat je pronađen zahvaljujući snimku sa video nadzora u Galeriji, rekao je direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković.

Reč je o viljušci iz 13. veka poreklom sa trepeze srpskih vladara u Raškoj državi. U Srbiji postoje samo tri ovakva predmeta. Nestanak eksponata primećen je neposredno pre otvaranja ovog značajnog događaja u Vranju.

foto: Tatjana Stamenković

Policija u Vranju izvršila je uviđaj i vrlo brzo pronašla i privela osobu koja je ukrala predmet. U pitanju je ženska osoba skitnica koja u toku dana boravi u blizini Galerije Narodnog muzeja.

Izložbu „Jelena velika kraljica“priredile su Suzane Novčić i Emilije Pejović, istoričarke Narodnog muzeja iz Kraljeva. Izložbu je Narodni muzej u Kraljevu priredio povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I, majke kraljeva Dragutina i Milutina.

Kraljica Jelena je bila prva žena ktitor u srednjovekovnoj Srbiji.Kruna njene ktitorske delatnosti je njena zadužbina, manastir Gradac. Manastir Gradac građen je po uzoru na manastir Studenica sa gotičkim arhitektonskim elementima, svojstvenim arhitekturi Zapada vremena u kojem je građen.

foto: Tatjana Stamenković

Izložbu „Jelena velika kraljica“ povodom slave Narodnog muzeja otvorili su direktor ove kulturne ustanove, Saša Stamenković i jedna od autorki, Suzana Novčić . Posetioci će moći da je pogledaju u narednih mesec dana.

T. Stamenković

(Kurir.rs/Tatjana Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Farmaceuti krivi za epidemiju malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track