ŠEF DELEGACIJE EU U ŠAPCU Fabrici: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda primer dobre prakse
Foto: Promo

ŠEF DELEGACIJE EU U ŠAPCU Fabrici: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda primer dobre prakse

Srbija -

U Šapcu danas boravi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Nakon prijema u Gradskoj kući on je posetio Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu čiju je izgradnju sa 10 miliona evra donirala Evropska unija.

Nakon toga, u Sportskoj hali "Zorka" uručena je oprema u okviru projekta Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu reke Save, finansiran projektom EU prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska.

Poseta je završena odlaskom u Varnu, na lokaciju gde je na reci Dumači izgradjen most sredstvima Evropske unije.

foto: Promo

Fabrici: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu primer dobre prakse

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu najbolji primer dobre prakse za ostale projekte koji se realizuju širom zemlje.

-Ovo je prvo potpuno operativno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i prvo ovog tipa u Srbiji.

foto: Promo

Benefite realizovanog projekta osećaju i građani Šapca i građani Srbije, jer oni žive u zdravijem okruženju, u sredini koja prečišćava otpadne vode. Evropska unija je u ovom projektu učestovala sa 10 miliona evra, ali su finansijski doprineli i lokalna samouprava i republičke vlasti. Iako je u pitanju kompleksan projekat ispunjeni su svi neophodni uslovi, a Postrojenje u Šapcu je najbolji primer dobre prakse za ostale projekte koji se realizuju širom zemlje, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

foto: Promo

Ovo je pokazatelj da je u Šapcu moguće izvesti i realizovati komplikovan evropski projekat, poručio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

-Šabac oduvek pokazuje opredeljenje ka evropskim vrednostima i svest da je važno da imamo zdravu životnu sredinu u našem gradu, ali i najbolje uslove poslovanja i najbolju uslugu po najnižoj ceni, kao jednu od naših lokalnih politika. Važno je naglasiti da je JKP „Vodovod“ uradio odličan posao prilikom relizacije projekta i da su završili Postrojenje u predviđenom roku, po standardima Evropske unije. Ovo je pokazatelj da je u gradu kao što je Šabac moguće izvesti i realizovati komplikovan evropski projekat. Evropska unija je pomogla Šapcu i realizacijom projekta Reginalne deponije i odbrane na reci Savi, rekao je gradonačelnik i dodao da Grad trenutno učestvuje u nekoliko evropskih projekata.

foto: Promo

Šabac je, uz Suboticu i Sombor, jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje radi od aprila meseca i dnevno prečisti 1.700 kubika otpadnih voda. Zadatak postrojenja je da prečisti sadržaj kanalizacije i tako prerađenu vodu ispusti u reku Savu.

Pored očuvanja životne sredine, Postrojenje je važno i za privredni razvoj jednog grada. Svi industrijski privredni subjekti imaju obavezu da izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a zahvaljujući tome što Šabac ima Centralno postrojenje, privrednici izdvajaju duplo manje sredstava za ekologiju.

foto: Promo

Šabac dobio opremu za vanredne situacije zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa Hrvatskom koji finansira EU

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uručio je predstavnicima Grada Šapca ključeve dva automobila koje Šabac dobija kao partner u Projektu „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save“, a finansira ih Evropska unija. Partneri u ovom Projektu prekogranične saradnje, čiji je cilj priprema za vanredne situacije, su Grad Šabac i Brodsko-posavska županija.

Pored novih automobila, donaciju Evropske unije čini i medicinska oprema, koja je donirana šabačkom Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

foto: Promo

Projekat „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save“ ima za cilj pripremu za vanredne situacije, posebno poplave i ublažavanje štete nastale od poplava. Vrednost projekta je 444.452 evra, a finansira se sredstvima Evropske unije, iz IPA fondova, u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija.

Partner grada Šapca na ovom projektu je Brodsko-posavska županija, a u realizaciju su uključene i sve nadležne institucije sa obe strane granice: Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za javno zdravlje Šabac, Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Slavonski Brod i Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije.

Projekat podržava održivi razvoj u prekograničnom području, zaštitu njegovih dobara: prirodnih, ekoloških, ekonomskih i ljudskih, kroz zajedničke aktivnosti u kriznim situacijama i kroz unapređenje tehničkih kapaciteta. Doprinosi razvoju saradnje štabova za vanredne situacije s obe strane granice.

Promo tekst - Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track