PROVOKACIJA BUGARSKIH NACIONALISTA U BOSILEGRADU: Bugarski lekari neovlaščeno vršili preglede, rekli da su došli u humanitarnu misiju, pa  privedeni

po njih došli inspektor i 20 policajaca

PROVOKACIJA BUGARSKIH NACIONALISTA U BOSILEGRADU: Bugarski lekari neovlaščeno vršili preglede, rekli da su došli u humanitarnu misiju, pa privedeni

Srbija -

SOFIJA - Trojica bugarskih lekara posetila su prošle nedelje Bosilegrad da bi pružili medicinske usluge bugarskoj zajednici u tom gradu, gde su, prema navodima medija, bili privedeni "na nekoliko sati".

Bugarska agencija BTA je u subotu javila, prenoseći saopštenje Bugarskog nacionalnog pokreta, da se to odigralo u petak i da su oni bili privedeni "na nekoliko sati", a da razlozi za to nisu poznati.

foto: Profimedia

Lekari su posetili Bosilegrad na poziv predsednika bugarskog Kulturno-informacionog centra u Bosilegradu Ivana Nikolova, koji navodi da su za to imali pristanak lokalne bolnice.

Nikolov tvrdi da su pregledi prekinuti posle nekoliko minuta i da su bugarske lekare priveli inspektor iz Niša i oko 20 policajaca.

U Sofiji je danas održana konferencija za novinare na kojoj je govorio doktor Valentin Janev, jedan od trojice lekara koji stoje iza inicijative za besplatne medicinske preglede u Bosilegradu.

Janev je rekao da bi Bugarska trebalo da obezbedi pristup specijalizovanoj zdravstvenoj zaštiti za bugarsku zajednicu u Bosilegradu.

foto: Profimedia

Na istoj konferenciji za novinare govorili su i predstavnici civilnog komiteta organizacije "Zapadne pokrajine", kako Bugarska često naziva svoje bivše teritorije u Srbiji.

U izveštaju bugarske agencije sa ove konferencije za novinare podseća se na privođenje bugarskih lekara. Janev, međutim, o tome nije govorio novinarima.

On je rekao da u Ćustendilu ima dobra bolnica, sa specijalistima i opremom gde Bugari iz Bosilegrada mogu da izvrše preglede koje bi finansirala bugarska država.

Predložio je i da se u Bosilegrad uputi delegacija koja bi procenila uslove u lokalnoj bolnici za koju bi Bugarska trebalo da nabavi opremu. Takođe je predloženo da se lekarima iz Bosilegrada pruži mogućnost za specijalizaciju u Bugarskoj. Janev je rekao da, ukoliko je Srbija u nemogućnosti da pruži "normalnu zdravstvenu zaštitu" za više od 9.000 etničkih Bugara, onda Bugarska treba da "preuzme stvar u ruke". Kako tvrdi, 9.000 ljudi u Bosilegradu i okolnim selima nemaju zdravstvenu zaštitu.

Janev je posetu Bosilegradu nazvao "humanitarnom misijom".

foto: Gordana Raković

Ivica Tončev: Organi Srbije postupali u skladu sa zakonom

Nadležni organi Srbije postupali su u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, rekao je državni sekretar Ivica Tončev u razgovoru sa ambasadorom Bugarske Radkom Vlajkovim o pregledima bugarskih lekara koji su u Bosilegradu obavljali lekarske preglede u prostorijama Kulturno informativnog centra (KIC).

Nadležni organi Srbije su, u zakonski sprovedenom postupku, utvrdili da KIC nije ovlašćen da organizuje lekarske preglede stanovništva kao i da su lekarski pregledi, na poziv građana bugarske manjine, obavljani bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije.

Lekari su pozvani da dođu u prostorije Policijske stanice Bosilegrad kako bi sa njima bio obavljen razgovor i prikupljene informacije u vezi sa okolnostima njihovog boravka u Bosilegradu nakon čega su napustili prostorije PS Bosilegrad.

Policija nije preduzimala nikakve mere prema navedenim licima niti je podneta prekršajna prijava kao ni izrečena mera zabrane ulaska u zemlju. Tončev je napomenuo da su nadležni organi postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Konstatovano je da Vlada Srbije u punoj meri poštuje prava i slobode svih nacionalnih manjina uključujući i bugarsku, da se radi o događaju koji ima isključivo lokalni karakter i ni na koji način ne bi smeo da utiče postojeće dobre odnose između Srbije i Bugarske.

Tončev je naglasio spremnost najviših i visokih zvaničnika Srbije za očuvanje i dalje unapređenje intenzivnog političkog dijaloga i dobrih bilateralnih odnosa između dve države, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Kurir.rs/FoNet/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će otići u zatvor zbog pogibije dvojice muškaraca na auto-putu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track