EPS UZVRAĆA UDARAC: Kraljevo i Valjevo da izmire dugove, pa onda nek menjaju snabdevača
Foto: Shutterstock

hoće da im struju šalje zagreb

EPS UZVRAĆA UDARAC: Kraljevo i Valjevo da izmire dugove, pa onda nek menjaju snabdevača

Srbija -

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da kupac pre promene snabdevača električne energije po zakonu mora da izmiri dug prema prethodnom snabdevaču, a da ni Kraljevo, ni Valjevo nisu u potpunosti izmirili svoje obaveze prema EPS-u.

Prema pisanju medija, struju za javnu rasvetu u Kraljevu i javnu rasvetu i semafore u Valjevu isporučivaće Hrvatska Elektroprivreda HEP, koja je dobila posao na tenderu.

foto: Slađana Stevanović

Kako objašnjavaju u EPS-u, tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača i dodaju da EPS snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

"Medjutim, nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje svojih obaveza raspisivanjem procesa javnih nabavki", navodi EPS.

Namera je, kako dodaju, da u tom slučaju promene snabdevača u trenutku kada već duže vreme ne plaćaju svoje račune aktuelnom snabdevaču.

"Zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom - izmiri dug. Grad Valjevo je tri puta pokušao da to izbegne", navodi se u saopštenju.

Kraljevo je, kako navode, u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imalo dug od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara.

foto: Twitterserbianpm Printscreen.

"I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da iako je EPS imao pravo da isključi te kupce, prebacio ih je na rezervno snabdevanje kako bi gradjani imali javno osvetljenje u svom mestu i bili bezbedni.

Elektroprivreda Srbije, kako navodi, kao i ostali snabdevači učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca, sa cenom koja je ispod tržišne.

Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za 28,6 odsto, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Ratko Mladić do kraja života u zatvoru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track