BBC PONOVO DOLAZI U KIKINDU: Ceo svet čuo je za sove u Srbiji, evo i zbog čega
Foto: Foto: Fonet

redak prirodni fenomen

BBC PONOVO DOLAZI U KIKINDU: Ceo svet čuo je za sove u Srbiji, evo i zbog čega

Srbija -

KIKINDA- Zbog retkog prirodnog fenomena, poslednjih godina je tokom zimskim meseci u Kikindi sve više zaljubljenika u prirodu i ornitologa. Opremljeni fotoaparatima i dvogledima rado dolaze da, u miru i tišini, posmatraju sove utine, ili kako ih još nazivu ušare.

Centar Kikinde je najveće urbano stanište ovih ljupkih ptica na svetu. Naši ornitolozi su 2009. godine izbrojali čak 743 sove utine. Fascinantan broj sova u centru grada privukao je pažnju stručne javnosti, a pretprošle zime ovde je boravila ekipa serijala "One planet" u produkciji BBC.

foto: Kurir/S.U.

Da će BBC ponovo doći u najveće urbano zimovalište sova utina na planeti, Kuriru je potvrdio Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije:

"Oni dolaze krajem januara da dosnime materijal koji će koristiti za dokumentarce. Žele da zabeleže izjave običnih ljudi i njihov stav o sovama i ovom fenomenu. Mislim da je to sjajna stvar za dalju afirmaciju eko turizma. Kikinda je jedini grad na svetu koji ima zaštićeno područje za ptice u centru", rekao je Ružić i podsetio da je reportažu o kikindskim sovama objavio i prestižni američki list Vol strit žurnal.

Sove zaštićene posebnom gradskom odlukom

Na stablima u centru grada, sove su pronašle bezbedno mesto, gde je manje snega i vetra, a na okolnim njivama, ogromne količine hrane. Posebnom gradskom odlukom, centar Kikinde je zaštićen kao najveće zimovalište na svetu. Zabranjeno je orezivanje stabala i seča na kojima se gnezde. Sovama najviše smetaju buka i petarde. Za kršenje ovih pravila predviđene su rigorozne novčane kazne.

U želji da afirmišu neobičan fenomen i privuku eko turste, Kikinđani su osmislili manifestaciju “Novembar- mesec sova”. Do 1. decembra popularni “Sovembar” će biti u znaku brojnih predavanja, izložbi i edukacije najmlađih Kikinđana:

foto: Kurir/S.U.

"Zaista se sjajno odnosite prema sovama. Deca svih uzrasta su ukjučena u razne edukativne programe koji popularizuju sove. U brojanu sova, kolegama i meni su pomogli osnovci. Naš tim je uspeo da prebroji 238 sova. Za ovo doba godine to je solidan broj, budući da je zaista poslednjih dana toplo. Sa prvim mrazevima očekujemo da se njihov broj poveća. Ova godina je bila dosta povoljna za gnežđenje sova utina", predočio je Ružić.

Jedan sovin dan

Ekipa BBC je prethodni put snimila kako izgleda jedan dan sova u Kikindi:

"Pratili smo sovu na stablu kraj Gimnazije “Dušan Vasiljev”. Nazvali smo je Stampi. U Velikoj Britaniji je neobično kad u gradu vidite sovu. Doći ovde i videti na granama u centru grada stotine ptica, koje su okružene ljudima, nešto je izuzetno", priznao nam je tada producent Fredi Devas.

(Kurir.rs/S.U./Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track