ŠARLAH U NOVOM SADU: 27 mališana obolelo u vrtićima
Foto: Fonet/Beoinfo

Prijavljen u nekoliko obdaništa

ŠARLAH U NOVOM SADU: 27 mališana obolelo u vrtićima

Srbija -

NOVI SAD - U nekoliko novosadskih obdaništa obolelo je 27 mališana, a krivac je kako navode veliki broj dece, gužva u trpezariji i toaletu.

Naime, u epidemiji streptokoknih infekcija (šarlah, streptokokni tonzilitisi i faringitisi) od 17. oktobra do danas obolelo je 27 dece koja pohađaju predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo", potvrdila je Novostima portparolka ustanove Ruža Pajantić.

foto: AP/Ilustracija

- Deca uzrasta od dve do šest godina koja idu u nekoliko od ukupno 69 objekata "Radosnog detinjstva", u oktobru kada su primećeni prvi slučajevi, prijavljena su Institutu za javno zdravlje Vojvodine - kaže Pajantićeva, dodajući da su se i ranijih godina događale ovakve infekcije u približno istom broju obolele dece.

Svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni, a obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno, i stavljena su pod zdravstveni nadzor Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Novi Sad".

foto: AP/Ilustracija

Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" dostavljen je predlog protivepidemijskih mera i informativni materijal za roditelje o oboljenju u lečenju ove infektivne bolesti.

- Pojavi epidemije doprineo je veliki broj dece u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji, korišćenje zajedničkog toaleta - navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, uz napomenu da su vodeći simptomi bolesti bili hiperemija guše, povišena temperatura, a kod šarlaha tipičan je osip.

foto: AP/Ilustracija

Roditelji, oprez!

Iz ustanove poručuju roditeljima da ukoliko primete neke od navedenih simptoma, treba da se odmah obrate izabranom pedijatru kako bi dete potom uzimalo antibiotike onako kako je lekar propisao. Deca bi trebalo da ostanu kod kuće najmanje 24 sata posle početka lečenja, da bi se izbeglo širenje infekcije. Osim kapljičnog načina, šarlah se prenosi i direktnim kontaktom, dok se vrlo retko može širiti i preko predmeta koji su zagađeni streptokokom.

Simptomi

Bolest se razvija naglo, prate je visoka temperatura i gušobolja, a posle dan do dva, pojavljuje se karakterističan crveni tačkasti osip koji je najviše izražen ispod pazuha, na donjim delovima trbuha i unutrašnjoj strani butina. Osip se, inače, ne javlja na licu, tabanima i dlanovima. Osip počinje da bledi posle šest do sedam dana, uz perutanje kože.

(Kurir.rs/Večernje novosti/J.S./Foto: Beoinfo/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track