(FOTO) ŠEF DELEGACIJE EU U VRANJU: Evropska Unija za grad opredelila 3,5 miliona evra u protekle 3 godine
Foto: T.S.

(FOTO) ŠEF DELEGACIJE EU U VRANJU: Evropska Unija za grad opredelila 3,5 miliona evra u protekle 3 godine

Srbija -

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u prvoj poseti jugu Srbije u ponedeljak je obišao projekte koje u Vranju i Bujanovcu finansira Evropska unija, a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju zdravstvenih usluga.

Ambasador Fabrici se je najpre sastao sa gradonačelnikom Vranja, Slobodanom Milenkovićem .“Razgovarali smo o projektima koje smo realizovali u našem gradu i o budućoj saradnji. Kroz razvojni program Evropski PROGRES unazad tri godine EU je za realizaciju projekata u Vranju opredelila preko 3,5 miliona evra. Istovremeno smo razgovarali i o novom programu koji će krenuti 2018. godine i projektima koje možemo da realizujemo zajedno sa EU. Razgovarali smo o novom programu kojim će biti obuhvaćeno 99 gradova južno od Beograda. To znači da će biti veća konkurencija, ali preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj spremni smo da implementiramo nove projekte i pružimo podršku susednim opštinama", istakao je Milenković.

foto: T.S.

Fabrici se zahvalio na dobrodošlici i i konstruktivnom razgovoru gradonačelniku Vranja i napomenuo da je EU dugo godina bila partner gradu Vranju.“Postaraćemo se da se ova saradnja i dalje nastavi i da bude ojačana. Gradonačelniku smo predstavili novu inicijativu koja će se finansirati kroz fondove EU, a počeće januara naredne godine pod imenom „EU PRO“. Program će biti usredsređen uglavnom na poslovni i ekonomski razvoj i dok gledamo u budućnost mi isto tako sagledavamo šta je već urađeno” kazao je ambasador Fabrici.

Šef Delegacije EU je sa zamenikom gradonačelnika Nenadom Antićem i direktorom Zdravstvenog centra Draganom Veličkovićem obišao radove na izgradnji Hiruškog bloka za koje je EU izvdojila 2.8 miliona evra, a koji će značajno unaprediti kvalitet zdravstenih usluga koje ova zdravstvena ustanova pruža za preko 250.000 stanovnika Pčinjskog okruga. Tom prilikom, gradonačelnik je podsetio da je izgradnja ovog bloka počela 2002.godine, ali da je zbog nedostatka finansijskih sredstava prekinuta 2012. godine.

foto: T.S.

“Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske, juna ove godine nastavljeni su radovi. Očekujemo da će biti završeni u narednih dvanaest do četrnaest meseci i da će grad Vranje, ali i ceo Pčinjski okrug dobiti objekat kakav je primeren i neophodan u 21. veku. Veoma sam zahvalan EU na sredstvima koje je opredelila za završetak ovog kapitalnog projekta“, rekao je Milenković. Ambasador Sem Fabrici istakao je da je EU za rekonstrukciju ovog bloka izdvojila 2,8 miliona evra i da očekuje da će radovi biti završeni u narednih dvanaest do četrnaest meseci.

"Pacijenti i građani zaslužuju da se ovaj novi blok uskoro završi . EU je ponosna što učestvuje u realizaciji ovakvog projekta, koji će koristiti građanima. Poreski obveznici EU izdvajaju godišnje za Srbiju iznos od 200 miliona evra, kako bi pomogli Srbiji u dostizanju evropskih standarda. Jako smo zadovoljni što deo tih sredstava odlazi za grad Vranje i rekonstrukciju ovog bloka. Nadam se da ću se uskoro vratiti ovde kada projekat bude završen “, rekao je Fabrici.

foto: T.S.

Amabasador Fabrici je u Vranju zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem obišao Slobodnu zonu Bunuševac, čiji je infrastrukturni razvoj,u proteklih sedam godina, kroz finansiranje izrade planskei tehničke dokumentacije, Evropska unija podržala sa preko 700.000 evra.

“Gradonačelnik Milenković istakao je tom prilikom da je EU finansirala izgradnju saobraćajnice sa pratećim instalacijama u dužini do 510 metara, a u toku je i izgradnja još jedne sa dva kružna toka, ukupne dužine 800m i vrednosti oko 500.000 evra. „Vranje ima jako bitnu industrijsku tradiciju, tako da je prirodno da investicije dolaze upravo u ovaj deo Srbije. Drago mi je da su neke kompanije iz Evropske unije već investirale u ovu oblast, i do sada je 28 miliona evra investirano od strane evropskih kompanija . Mi, takođe, ohrabrujemo i druge kompanije da dođu i investiraju u ovu oblast“, rekao je u Industrijskoj zoni Sem Fabrici.

Ambasador Fabrici svoj boravak na Jugu Srbije nastavlja posetom Bujanovcu.

(Kurir.rs/T.Stamenković)

Foto T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track