ŠABAC: Napisali projekte i osvojili 6,6 miliona dinara
Foto: Promo

ŠABAC: Napisali projekte i osvojili 6,6 miliona dinara

Srbija -

Prošle godine dva miliona, a ove godine tri puta više osvojile su ustanove kulture iz Šapca na konkursima nadležnog ministarstva. Iako Šabac izdvaja sedam odsto svog budžeta za kulturu, ustanove traže i načine finansiranja koji nisu gradska kasa. Sa dobro napisanim projektima osvojile su novac za arheološka ispitivanja, Oktobarski salon, Pozorišno proleće i brojne programe i rekonstrukcije.

-Zabrinjava me kada čujem u javnom diskursu da nije vreme za kulturu. Nema drugog vremena osim ovog u kojem živimo. Osvojenih 6,6 miliona osetiće se u kulturnom životu grada jer je podržano savremeno stvaralaštvo, kulturno nasleđe i rekonstrukcija objekata, poručio je član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić.

foto: Promo

Biblioteci šabačkoj za projekat restauracije starih knjiga pripalo je 1,6 miliona. Najstarija knjiga u njhihovom fondu datira iz 1761. godine, a ove godine biće završena konzeracija svih starih knjiga.

-Jedan od načina da radimo više i bolje je da učestvujemo na konkursima. Još 2007. smo počeli da pišemo projekte i od tada je u našu ustanovu stiglo 40,5 miliona dinara, rekla je direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić.

foto: Promo

U selu Desić, nedaleko od Šapca, otvoriće se arheološko nalazište, a za istraživanje praistorije Narodni muzej uložiće 700 000 dinara osvojenih na konkursu.

Pored toga što im je opredeljen novac za otvaranje arheološkog nalazišta, za 61. Oktobarski salon osvojili su 300 000 dinara.

Za vraćanje muzičke umetnosti, Kulturni centar napisao je projekat vredan pola miliona, a novi sjaj dobiće i Galerija Kulturnog centra gde se godišnje održi više od 20 izložbi.

Međuopštinski istorijski arhiv dobiće nove arhivske police i restaurirati crkvene knjige iz 19. veka.

foto: Promo

Za Festival Pozorišno proleće u Šapcu, koji se održava u aprilu, a u Šabac dovodi najbolje predstave iz cele Srbije, na Konkursu Ministarstva opredeljeno je dva miliona dinara.

(Promo tekst)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track